Hij is altijd aan het verbouwen, hij wilde architect worden

Hoe wonen mensen in een rijkere en in een armere buurt? De een laat z’n huis verbouwen, met nieuwe keuken en dakkapel. De ander gaat zelf aan de slag, en laat geen muur staan waar die stond.Door Sheila Kamerman en Dick Wittenberg

None

Eerst sloopte hij de muur tussen de woonkamer en de keuken. Dat deed hij al meteen nadat ze hier bijna veertig jaar geleden kwamen wonen. Daarna is hij nooit meer opgehouden met verbouwen en verfraaien. Niets in dit huis is nog in oorspronkelijke staat. Nu wonen ze in „een ideaal huis, een maatpak, een paleisje”.

Kor Silleman, 66 jaar, getrouwd met Ria, twee zonen, vier kleinkinderen. Hij had architect willen worden. Met acht jaar lagere school kwam hij terecht in de bouw.

Waar nu de fluitketel op het fornuis staat, liep vroeger de muur van de wc. De kelderkast heeft hij opgeofferd. De wc werd anderhalf keer zo groot, de keuken veertig centimeter breder. Dat is een van de ruimtescheppende vondsten in dit huis. Hier kun je je vrij bewegen. In andere huizen in de straat kun je je kont niet keren. Toch staan hier dezelfde massieve eiken meubels als elders in de buurt. Ook hier wemelt het van de spulletjes op en in kasten. Maar hier kun je altijd nog de tuindeuren opengooien.

Trots geeft Kor een rondleiding langs zijn „vondsten”. De keukenladen van zeventig centimeter diep. De extra kamer onder het dak. „De meest functionele stortbak ter wereld.” Restwater van de wasmachine op de eerste verdieping spoelt de wc op de begane grond.

Voor kleindochter Sarah heeft hij in de tuin een speelgoedhuis gebouwd. Met huiskamer, slaapkamer, keuken. En glijbaan.

Op straat staat zijn derde huis: een kampeerwagen, ook vol met vondsten. Daar trekken hij en Ria de wijde wereld mee in. Nooit gebrek aan ruimte.