Het junkenechtpaar van de Britse upperclass

Het wordt in de Britse media al het ‘Belgravia-mysterie’ genoemd, naar de chique Londense wijk waar dinsdag het lichaam van de miljonairsdochter Eva Rausing (48) werd gevonden. Haar echtgenoot Hans Kristian Rausing (49) is gearresteerd.

Het mysterie begon maandag toen Rausing, kleinzoon van de oprichter van de Zweedse (melk-)verpakkingsfabrikant Tetra Pak, werd opgepakt wegens drugsbezit. „Bij een erop volgende huiszoeking in Cadogan Place SW1 werd een lichaam gevonden”, meldt Scotland Yard. Rausing werd opnieuw gearresteerd, maar nu wegens de „onverklaarbare” dood van zijn echtgenote. De politie doet geen verdere mededelingen, maar Britse media melden dat Eva Rausing is overleden aan een overdosis.

Eva en Hans, die vier kinderen hebben, ontmoetten elkaar eind jaren 80 in een verslavingskliniek in de VS. Daar was Hans Rausing beland nadat hij zijn studie had afgebroken en tijdens een reis in India drugs had ontdekt. Zijn vader was, tot de komst van Russische oligarchen in Londen, een van de rijkste mannen van het Verenigd Koninkrijk; volgens zakenblad Forbes had hij een geschat vermogen van 6,5 miljard pond (8 miljard euro).Eva, dochter van Pepsi-topman, projectontwikkelaar en multimiljonair Tom Kemeny, worstelde ook met verdovende middelen.

Hun verslaving werd pas openbaar toen Eva in 2008 cocaïne de Amerikaanse ambassade in Londen probeerde binnen te smokkelen. Bij een huiszoeking in Cadogan Place trof de politie heroïne en pure cocaïne aan ter waarde van 2.000 pond.

Voor hun ontmaskering als dope heads stonden ze vooral bekend om hun liefdadigheidswerk, onder andere voor anti-drugsorganisaties. Eva Rausing voerde campagne tegen versoepeling van drugswetgeving en doneerde meer dan 600.000 pond aan Mentor UK, dat ex-verslaafden helpt. Ze was samen met Kate Middleton beschermvrouwe van liefdadigheidsorganisatie Action on Addiction. Prince Charles noemde Hans „een bijzondere filantroop”.

Na hun arrestatie kregen Eva en Hans Krausing geen celstraf omdat ze beloofden af te kicken. Politiecommissaris Ian Blair was daar boos over: „Dit geeft een verkeerd signaal over drugsgebruik.” Ook vond hij dat sprake was van klassenjustitie: „Het doet me denken aan een negentiende-eeuws juridisch commentaar: In Engeland heeft iedereen toegang tot de rechter – net als tot het Ritz [hotel].”

Het echtpaar had familiegeld en werkte niet. Volgens de tabloids keek Hans overdag meestal televisie.

    • Titia Ketelaar