Hele Rotterdamse haven ontslagen - geintje van FNV Bondgenoten

De 'ontslagbrief' van FNV Bondgenoten die Rotterdamse havenwerkers vandaag ontvingen. Bron: RTV Rijnmond

Het was even schrikken voor veel havenwerkers in Rotterdam. Zij kregen vandaag van FNV Bondgenoten een ontslagbrief in de bus. Een geintje van de vakbond, met als insteek dat de ontslagbrieven werkelijkheid zouden worden als de partijen van het Lenteakkoord hun zin krijgen. Niet iedereen kon er om lachen.

Zo reageerden veel Rotterdamse FNV-leden geschrokken op de brief. De ondernemingsraad van overslagbedrijf ECT bijvoorbeeld kreeg meerdere bezorgde en emotionele telefoontjes binnen, aldus RTV Rijnmond, dat de brief op zijn website plaatste.

De FNV was zich bij het versturen van de brief naar zijn leden in de Rotterdamse haven van geen kwaad bewust. Het ging immers om een ludieke actie. Aan de voorkant zag de brief er weliswaar officieel uit, maar aan de achterkant werd uitgelegd dat het slechts om een waarschuwing ging. Om een grap dus. De bond stuurde de ontslagbrieven in een enveloppen zonder logo.

Het lachen vergaat ook FNV Bondgenoten

In een reactie tegenover RTV Rijnmond excuseert vakbondsbestuurder Joost van der Lek zich voor de ontstane verwarring.

“Ik bied mijn excuses aan aan iedereen die is geschrokken.”

De brief was bovendien zogenaamd ondertekend door Alexander Pechtold. Dit omdat de partijleider van D66 volgens FNV Bondgenoten van alle betrokkenen nog het meest achter het Lenteakkoord staat.

De leden van FNV Bondgenoten krijgen morgen of overmorgen nu toch wel even voor alle zekerheid een brief in de bus waarin duidelijk staat uitgelegd dat de ‘ontslagbrief’ deel uitmaakte van een actie, en dat zij dus niet echt ontslagen zijn. Het lachen lijkt FNV Bondgenoten, nu de ludieke actie toch niet zo heel erg gewaardeerd blijkt, uiteindelijk ook te zijn vergaan.

    • Niels Posthumus