Fractievoorzitter Italiaanse PDL: Berlusconi in 2013 terug in politiek

Silvio Berlusconi op een oude foto, toen nog premier van Italië. Foto AFP / Alberto Pizzoli

Silvio Berlusconi keert inderdaad terug in de politiek. Hij zal de kandidaat worden van de centrumrechtse partij PDL bij de verkiezingen van volgend jaar. Dat heeft Fabrizio Cicchito, leider van de PDL in het Italiaanse parlement, vandaag gezegd. Gisteren gingen over een comeback van de oud-president al geruchten.

Cicchito zei tegen Italiaanse media, na een bezoek van de PDL-top aan het huis van Berlusconi in Rome:

“Ja, Berlusconi is onze premierskandidaat.”

Terugkeer Berlusconi volgt op aankondiging afscheid Monti

De Italiaanse krant Corrierre della Serra berichtte begin gistermiddag zonder duidelijke bronvermelding al dat “de beslissing is genomen” en dat ex-premier Berlusconi een comeback zou gaan maken in de Italiaanse politiek.

De aankondiging van de terugkeer van Berlusconi door Cicchito komt twee dag nadat de huidige premier Mario Monti benadrukte dat hij aan het eind van zijn termijn, die volgend jaar afloopt, niet meer beschikbaar is om terug te keren als premier.

In een artikel over de problemen waarmee Monti te kampen heeft schreef onze buitenlandredacteur Marc Leijdendekker eind juni in NRC Handelsblad ook al over een mogelijke terugkeer van Berlusconi op het politieke toneel:

“En op rechts zorgt Silvio Berlusconi voor onrust. Hij heeft goed gekeken naar het succes in de peilingen van de populistische komiek Beppe Grillo, en begon ook te roepen dat vertrek uit de eurozone niet ondenkbaar is. “Het is geen vloek” daarover na te denken, zei Berlusconi – iets waar ook veel mensen in zijn eigen partij het hartgrondig mee oneens zijn.”

‘Terugkeer Berlusconi kon bijna niet anders’

En zijn terugkeer is in Italië inderdaad verre van een verrassing. Leijendekker schrijft in de krant van vandaag:

Het kan ook bijna niet anders, schreef La Stampa vanmorgen. Volgens de krant ligt het niet in het karakter van Berlusconi „het idee te aanvaarden dat iemand anders het beter zou kunnen doen dan hij”.

Berlusconi zou eerder deze week tegen zijn partijgenoten hebben gezegd:

“Zonder mij komen jullie nergens.”

    • Niels Posthumus