Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Financiële problemen bij nutsbedrijf door derivaten’

Slibverwerking Noord-Brabant in Noord-Brabant in 2001. Bij het overheidsbedrijf wordt zuiveringsslib van waterzuiveringsinstallaties verbrand en omgezet in nuttige reststoffen.
Slibverwerking Noord-Brabant in Noord-Brabant in 2001. Bij het overheidsbedrijf wordt zuiveringsslib van waterzuiveringsinstallaties verbrand en omgezet in nuttige reststoffen. Foto Hollandse Hoogte / Mischa Keijser.

Slibverwerking Noord-Brabant (SNB), het grootste slibverwerkingsbedrijf van Europa, is in grote financiële problemen geraakt door het afsluiten van risicovolle rentecontracten. Dat schrijft de Volkskrant vandaag.

In 2006 stapte SNB, dat eigendom is van vier waterschappen, voor 270 miljoen euro in constructies met derivaten. Door de financiële crisis zijn deze driekwart van hun waarde kwijtgeraakt en nog maar 61 miljoen euro waard. Volgens de Volkskrant is de semi-publieke organisatie nu ‘technisch failliet’ doordat een groot deel van het eigen vermogen wordt weggevaagd als het verlies in de boeken wordt opgenomen.

Directeur Marcel Lefferts van SNB gaat volgens de krant nog uit van een goede afloop. Hij is ‘in gesprek’ met de accountant en de Deutsche Bank, dat de derivaten heeft verkocht.

SNB had ‘swaps’ afgesloten om het bedrijf in te dekken tegen een renteverhoging. Omdat die verhoging is uitgebleven, zijn de derivaten miljoenen minder waard geworden. Het ging bij SNB niet alleen om het afdekken van de risico’s. Het bedrijf, met vorig jaar een omzet van 28 miljoen euro, kon 19 miljoen euro verdienen met de derivatenconstructie.

Eerder dit jaar kwam ook woningcorporatie Vestia in de problemen door het afsluiten van rentecontracten.

Update 08.26 uur:
SNB laat weten dat het zich niet kan “verenigen met de inhoud en de strekking” van de berichtgeving van De Volkskrant. Van een dreigen faillissement is volgens het bedrijf geheel geen sprake.