FIFA-baas ontving vele miljoenen aan smeergeld

Voormalig FIFA-baas Joao Havelange en zijn ex-schoonzoon Ricardo Teixeira hebben miljoenen aan smeergeld gekregen.

Rotterdam. Uit een onderzoeksrapport van een Zwitserse aanklager blijkt dat Joao Havelange en zijn ex-schoonzoon miljoenen smeergeld hebben ontvangen. De wereldvoetbalbond FIFA maakte dit gisteravond bekend. De twee Brazilianen kregen tussen 1992 en 2000 bijna 22 miljoen Zwitserse franken. Teixeira was toen voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond. Havelange was net geen FIFA-baas meer.

Het rapport was sinds 2010 geblokkeerd nadat de rechtszaak in een schikking was geëindigd. Gisteren gaf de rechter alsnog toestemming voor publicatie.

De twee kregen het geld omdat ze de televisierechten van WK’s aan marketingbureau ISL had gegund. Dat ging in 2001 failliet.

De FIFA stelde blij te zijn dat het rapport nu openbaar is. Maar de wereldvoetbalbond komt er in het rapport zelf niet goed van af.

In januari 2010 eiste de bond dat het onderzoek tegen Havelange en Teixeira werd stilgelegd, als voorwaarde om in te stemmen met de schikking. Daarna probeerde de bond verschillende keren publicatie te voorkomen voordat het zich in december uit die rechtszaken terugtrok.

Havelange (96) was 24 jaar FIFA-voorzitter. Hij gaf in december na 48 jaar zijn IOC-lidmaatschap op. Dat deed hij vlak voordat het olympisch comité hem kon schorsen naar aanleiding van een eigen onderzoek naar de ISL-affaire. Teixeira nam dit jaar ontslag als voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond. Novum, AP