Extra troepen VN naar Oost-Congo

Women carrying sweetcorn walk past United Nations peacekeepers deployed with an armoured personnel carrier (APC) in the eastern city of Goma in the Democratic Republic of the Congo on July 10, 2012. Since yesterday, the United Nations' Stabilisation Mission for the Congo (MONUSCO) has deployed peace-keepers at key positions around the capital of the restive North Kivu province following a threat by M23 rebels to advance on the city. AFP PHOTO/PHIL MOORE AFP

Topman Ban Ki-Moon van de Verenigde Naties heeft gisteren extra blauwhelmen naar de stad Goma gestuurd, in het oosten van Congo waar door buurland Rwanda gesteunde rebellen bezig zijn aan een opmars. In een telefoongesprek met de Rwandese president Paul Kagama uitte Ban Ki-Moon gisteren zijn bezorgdheid over Rwandese steun aan de rebellen. Ban Ki-Moon belde ook met de Congolese president Joseph Kabila over de snel verslechterende situatie in het oosten van zijn land.

De rebellengroep M23, die bestaat uit gedeserteerde Congolese regeringsmilitairen, heeft gedreigd de regionale hoofdstad Goma in Noord-Kivu in te nemen. „De secretaris-generaal heeft zijn diepe bezorgdheid tot uitdrukking gebracht over berichten dat de rebellen van M23 die strijden tegen de regeringstroepen in Noord-Kivu buitenlandse steun krijgen, en goed getraind, bewapend en uitgerust zijn”, liet de woordvoerder van Ban Ki-Moon in een verklaring weten. Volgens de VN-topman „moet alles wat mogelijk is worden gedaan om de M23 ervan te weerhouden verder op te rukken en om het vechten onmiddellijk te beëindigen”.

Congo beschuldigt buurland Rwanda van actieve betrokkenheid bij de opmars van de rebellen, met als strategisch doel een onafhankelijke staat te creëren in Oost-Congo. Die beschuldigingen zijn bevestigd in een recent VN-rapport. Daarin zeggen VN-deskundigen dat er „substantieel bewijs” is dat Rwandese functionarissen hulp geven aan gewapende groepen in het oosten van Congo. De gevechten daar zijn opgelaaid nadat in maart honderden voormaligen rebellen uit het regeringsleger deserteerden.

Goma wordt al dagen belegerd door rebellen. Extra VN-vredestroepen zijn ingezet tegen oprukkende muiters. Hun leider Bosco Ntaganda wordt gezocht door het Internationaal Strafhof voor oorlogsmisdaden. Congolese vredestroepen patrouilleren in Goma en versterken hun posities aan de rand van de stad. Autoriteiten van Noord-Kivu beschuldigden Rwanda gisteren van het innemen van de oostelijke grensstreek. (Reuters, BBC)