Extra militairen voor beveiliging van Spelen

De Britse regering zet 3.500 extra militairen in voor de beveiliging van de Olympische Spelen. Reden is dat beveiligingsbedrijf G4S niet kan garanderen de beloofde 13.700 man op tijd te kunnen leveren. De Spelen beginnen over vijftien dagen.

De militairen stonden klaar voor eventuele inzet, meldt het ministerie van Defensie. Het leger levert al 13.500 man, onder meer voor de beveiliging van de stadions en als achtervang voor de politie. Met de inzet van de extra 3.500 zullen er de komen de weken meer Britse militairen in Londen aanwezig zijn dan in Afghanistan.

De veiligheidsoperatie is de grootste sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het grootste oorlogsschip van de Britse marine, HMC Ocean, ligt in de Theems en gevechtsvliegtuigen en bewapende helikopters staan klaar. Op zes flats rondom het olympisch gebied wordt afweergeschut geplaatst.

Voor het hele Verenigd Koninkrijk geldt een verhoogde staat van paraatheid. De Britten herinneren zich maar al te goed dat zeven jaar geleden, een dag nadat Londen de Spelen kreeg toegewezen, er een zelfmoordaanslag plaatsvond tijdens de ochtendspits. De Britse binnenlandse veiligheidsdienst MI5 kondigde eerder al aan dat de verloven van alle 3.800 werknemers zijn ingetrokken.

Volgens G4S was het moeilijk voldoende beveiligers met de juiste kwalificaties te leveren: „Dit is een niet eerder voorgekomen en ingewikkelde beveiligingsoperatie met personeelswerving, training en inzet, binnen een krap tijdspad.” Vierduizend man werken al, maar de antecedenten van 9.000 anderen moeten nog worden nagetrokken.

Het bedrijf hoopt binnen twee weken alsnog aan de vraag te kunnen voldoen, maar accepteert dat „de regering heeft besloten extra middelen in te zetten”. Onduidelijk is of G4S een boete zal krijgen wegens niet-geleverde diensten. Het contract dat met de beveiliger werd gesloten, is 284 miljoen pond (352 miljoen euro) waard.

De militairen zullen worden gecompenseerd; een deel was met verlof na een verblijf in Afghanistan.