Europees toezicht aan de zijlijn bij Libor-schandaal

Terwijl de Amerikaanse autoriteiten tot nu toe de hoogste boetes en sancties hebben opgelegd aan de Britse bank Barclays, staan Europese toezichthouders aan de zijlijn in het schandaal rond manipulatie van rentetarieven in Londen en Brussel.

Barclays kreeg eind vorige maand een boete opgelegd van 290 miljoen pond voor een poging tot het manipuleren van twee belangrijke rentetarieven in Europa.
Barclays kreeg eind vorige maand een boete opgelegd van 290 miljoen pond voor een poging tot het manipuleren van twee belangrijke rentetarieven in Europa. Foto AFP / Carl Court

Europese toezichthouders staan aan de zijlijn in het schandaal rond manipulatie van rentetarieven in Londen en Brussel. Terwijl de Amerikaanse autoriteiten tot nu toe de hoogste boetes en sancties hebben opgelegd aan de Britse bank Barclays, zeggen de belangrijkste Europese autoriteiten dat zij niet bevoegd zijn.

De nieuwe Europese banktoezichthouder EBA verklaart desgevraagd aan NRC Handelsblad:

“Wij hebben geen rol, want het valt niet binnen ons mandaat. Wij moeten ons strikt aan onze bevoegdheden houden, en dit valt er niet onder.”

De andere Europese toezichthouder die na de kredietcrisis is opgericht, de in Parijs gevestigde ESMA, is volgens een woordvoerder evenmin gerechtigd onderzoek te doen of hand te haven.

Volgens deskundigen valt het gesjoemel met rentetarieven ook al niet onder de meest verse Europese richtlijn marktmisbruik. Daarom hebben landelijke toezichthouders als de AFM naar verwachting ook de grootst mogelijke moeite om zelfstandig de zaak op te pakken. De Nederlandsche Bank (DNB) laat desgevraagd weten dat het proces waarin Europese banken – ook Nederlandse – in Brussel gezamenlijk tot een dagelijks tarief komen niet onder haar toezicht valt.

Alle grote banken onderwerp van onderzoek

In het schandaal rond de manipulatie van rentetarieven zijn vrijwel alle grote banken ter wereld onderwerp van onderzoek. In Londen bepalen 15 à 20 banken dagelijks via een enquête de hoogte van het Libor-tarief, de prijs waartegen banken op korte termijn van elkaar lenen. In Brussel bepalen ruim 40 banken dagelijks het Euribor-tarief, een andere belangrijke rente voor kortlopende leningen. De Britse bank Barclays heeft erkend dat zowel in Londen als Brussel de tarieven stelselmatig zijn gemanipuleerd.

Beide rentetarieven hebben wereldwijd invloed op de prijs waartegen huizenbezitters hun woning financieren en op de kosten van andere vormen van geleend geld. Barclays is de eerste bank die bestraft wordt voor manipulatie van de tarieven. De rol van Rabobank bij de totstandkoming van het Libor-tarief wordt eveneens onderzocht. Vorige week blijken twee effectenhandelaren bij een Japanse bank uit functie te zijn gezet. Die handelaren werkten eerst bij Rabobank in Londen.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad of in de digitale editie meer over de rol van de Amerikaanse autoriteiten bij het bestrijden van het renteschandaal in Europa.