Een puber heeft Arie én Nick en Simon nodig

Als ouder krijg je van de publieke omroep aardig wat hulp om je kinderen op te voeden.

Als ze klein zijn, leren ze in Sesamstraat tellen; als ze zestien zijn leren ze in Spuiten en Slikken hoe ze het beste anale seks kunnen hebben en voor de pubers zijn er deze zomer Arie Boomsma en Nick en Simon.

Arie Boomsma: de puberfluisteraar. Hij leert je kinderen begrip te tonen voor anderen. Hij luistert, confronteert en gaat met ze in gesprek. Hij snapt ze.

In die periode van je twaalfde tot je vijftiende, waarin alle emoties nog ongefilterd, bloederig en rauw binnenkomen, is hij de grote broer die de nerds aan het woord laat, en de pestkoppen op hun lazer geeft.

In programma’s als Over de streep, dinsdag op tv, en Uit de kast, gisteravond, brengt hij je kinderen bij dat ze moeten omzien naar anderen. Dat ze respect moeten hebben voor elkaar, dat wat uniek is gekoesterd moet worden. Dat homoseksualiteit oké is, net als een handicap. En dat elke puber dezelfde onzekerheden kent.

Arie was vroeger omroeper. Maar de tijd dat ik met mijn vriendinnen stikkend van het lachen voor de tv zat als Arie als een soort bionische robot de programma’s voorlas, is lang voorbij. Arie is tegenwoordig cool. Hij presenteerde ooit 40 dagen zonder seks, een programma waarin hij jongeren bewust probeerde te maken van de plek die seks in hun leven inneemt. Bij de EO, godbetert.

Nick en Simon hebben een heel andere missie. Zij zijn belachelijk populaire zangers en van onze belastingcenten door de TROS op vakantie gestuurd met hun vrienden.

Samen vieren ze feest en zingen ze liedjes. De zomer voorbij heet dat programma, het is vijf dagen per week op Nederland 3. Ze raften, drinken alcohol en doen aan paragliden.

In een ander programma gingen ze op bedevaart naar Graceland en New Orleans en onderzochten daar de wortels van de popmuziek. Ze brengen je kinderen rock-’n-roll bij.

In De zomer voorbij zingen ze The Beatles, Bonnie Raitt, Van Morrison en Leonard Cohen op een mierzoet instapniveau, ideaal voor pubers. Deze week zong één van hun vrienden uit Volendam, Jan Dulles, een feilloze fado met een prachtige Portugese zangeres. Ze zaaien bij je kinderen het zaadje voor de liefde voor muziek.

Als moeder hoop je dat je kinderen veel, heel veel Arie meepakken op hun weg naar de volwassenheid. Hij staat voor een levenspad dat leidt naar respectvolle monogame tantrische seks tot op hoge leeftijd.

Maar je weet dat ze ook rock-’n-roll nodig hebben. Hoezeer je ook beseft dat dat pad leidt naar ’s ochtends in een lekke tent wakker worden, met een half opgerookte sigaret nog tussen de lippen naast een man van wie ze de naam vergeten zijn.

Het kinderleven is als de vooravond van Nederland 3. Als moeder sta je erbij en kijk je ernaar en hoop je met vurige vreze dat de levenslessen én de rock-’n-roll in balans blijven.

Japke-d. Bouma vervangt deze week Hans Beerekamp.

    • Japke-d. Bouma