Dodental lawine Franse Alpen opgelopen naar negen

Caption: A rescue worker helicopter returning from the avalanche site, lands in Chamonix, French Alps, Thursday, July, 12, 2012. An avalanche in the French Alps swept six European climbers to their deaths on a slope leading to Mont Blanc, and left at least nine others injured and several climbers unaccounted for, authorities said. Two climbers were rescued and emergency crews are searching for the missing. A group of 28 climbers from Switzerland, Germany, Spain, France, Denmark and Serbia are believed to be in the expedition caught in the avalanche that was about 4,000 meters (13,1000 feet) high on the north face of Mont Maudit, part of the Mont Blanc range. (AP Photo)
Caption: A rescue worker helicopter returning from the avalanche site, lands in Chamonix, French Alps, Thursday, July, 12, 2012. An avalanche in the French Alps swept six European climbers to their deaths on a slope leading to Mont Blanc, and left at least nine others injured and several climbers unaccounted for, authorities said. Two climbers were rescued and emergency crews are searching for the missing. A group of 28 climbers from Switzerland, Germany, Spain, France, Denmark and Serbia are believed to be in the expedition caught in the avalanche that was about 4,000 meters (13,1000 feet) high on the north face of Mont Maudit, part of the Mont Blanc range. (AP Photo) Een van de helikopters die is ingezet op zoek naar overlevenden van de lawine in de Franse Alpen. Foto AP

Het aantal mensen dat om het leven is gekomen bij de lawine bij de Mont Maudit van vanochtend is opgelopen naar negen. Ook raakten er negen alpinisten gewond bij het ongeval. Zes mensen van de vermoedelijk 28 koppige groep worden nog vermist.

Reddingswerkers konden al twee klimmers redden, meldt persbureau AP. De groep, bestaande uit Zwitserse, Duitse, Spaanse, Franse, Deense en Servische alpinisten, werd op ongeveer vierduizend meter hoogte overvallen door de lawine. De negen gewonden zijn opgenomen in het ziekenhuis, naar zo’n zes mensen wordt nog gezocht. Volgens de lokale autoriteiten is het de “dodelijkste lawine van de afgelopen jaren”, schrijft Le Monde.


Grotere kaart weergeven

Het ongeluk vond rond 5.25 uur plaats, laten de lokale autoriteiten weten. Een blok ijs van zo’n veertig centimeter dik brak van de berg af waardoor er een twee meter hoge en vijftig meter lange sneeuwverschuiving plaatsvond. Hulpdiensten hebben helikopters en sneeuwhonden ingezet in hun zoektocht naar overlevenden. Het risico op een tweede lawine bemoeilijkt de werkzaamheden.

Het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft twee Spaanse doden bevestigd, het is nog onduidelijk of er zich nog landgenoten bevinden onder de vermisten. Denemarken bevestigde eveneens dat twee Denen betrokken zijn bij het ongeval. Het is onduidelijk of zij zich onder de doden of gewonden bevinden.

    • Hans Klis