Diversen

Het Oogstfeest

Vroeger werd het binnenhalen van de nieuwe oogst groots gevierd. Op het platteland zijn oogstfeesten nog steeds een traditie die de verbintenis tussen mens en het land vieren. Stedelijke consumenten zijn ondertussen steeds verder van hun eten vervreemd. Tijd om daar wat aan te doen, vond beeldend kunstenaar Sascha Landshoff. Ze liet zich inspireren door de aardappel en stelde een expositie samen. Ook wordt er poëzie voorgedragen en is er live muziek.

14 juli, 16.00 uur, Amsterdam Roest. www.mediamatic.net

Nacht van Rembrandt

Op 15 juli is het 406 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn in Leiden werd geboren. In de nacht van 14 op 15 juli om 0.00 uur is er daarom een kranslegging bij de buste van Rembrandt op de Witte Singel. Deze kranslegging is de afsluiting van De Nacht van Rembrandt, die bestaat uit een expositie van 60x Brillenverkoper, een lezing over Rembrandt en andere activiteiten rondom de schilder.

14 juli, 21.00 uur, kunstcentrum Haagweg, Leiden. www.nachtvanrembrandt.nl

Het geniale dier

Is er een verschil tussen mens en dier? De filosofie is altijd op zoek geweest naar deze scheidslijn. Hoewel de grens vaag is, is hij er nog steeds: de mens is een dier, maar een dier wordt nooit een mens. En waarom noemt René ten Bos het dier geniaal? Ten Bos, flamboyant hoogleraar Filosofie aan de RU, legt dat uit in een lichtvoetige lezing.16 juli, 20.30 -21.00 uur. Transparante kerk, Nijmegen. www.ru.nl/sp/habana

Zwoele Zomeravonden

Het Kröller-Müller Museum is een schatkist vol verhalen. Je kunt ze lezen, ontdekken en ervaren, maar ze kunnen ook weer inspireren tot nieuwe verhalen. Tijdens de Zwoele Zomeravonden van 2012 staat het verhaal centraal. De eerste Zwoele Zomeravond wordt geopend door het Mondriaan Kwartet met een filmconcert, waarna andere optredens zullen volgen.

14 juli, 15.00 - 20.30 uur, Kröller-Müller Museum, Nationaal Park De Hoge Veluwe. www.kmm.nl

Found Footage Festival

Nick Prueher en Joe Pickett gebruiken ‘gevonden filmmateriaal’ om hun publiek te vermaken. Met hun speciale Found Footage Festival trekken ze door heel Europa. Zaterdag staat het duo in Impakt Headquarters Utrecht, met het beste uit twintig jaar VHS-bandenverzameling. Met onder meer een veiligheidsvideo met een serie van nagespeelde ongelukken die op het werk kunnen gebeuren en een reisvideo over Rio de Janeiro uit 1983 gepresenteerd door een jonge en uitgelaten Arnold Schwarzenegger.

14 juli, 20.00 uur, Impakt Headquarters, Utrecht, www.impakt.nl