Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

IOC overtuigt Saoedi-Arabië: ook hun dames mogen eindelijk naar de Spelen

Het nieuwe Olympische Stadion in Londen. Foto Reuters/Kevin Coombs

Met de bevestiging van vandaag dat ook Saoedi-Arabië vrouwelijke atletes naar de Spelen in Londen stuurt is het voor het eerst dat alle landen met dames afreizen. Een verdienste van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), dat zich momenteel sterk inzet voor feminisatie van de Spelen.

Tot op heden was deelname aan de Olympische Spelen een exclusief recht voor Saoedische mannen, tot het IOC maandenlang pittige onderhandelingen hield met het sterk islamitische land. Het Comité hechtte er sterk aan dat Saoedi-Arabië zijn principiële houding zou laten varen.

‘belangrijk precedent voor vrouwenrechten’

Minky Worden van de internationale organisatie Human Rights Watch in een reactie tegenover persbureau AP:

“Dit is een belangrijke precedent dat ruimte zal creëren voor vrouwen om rechten op te eisen, een voorbeeld dat moeilijk opzij te schuiven is door Saoediërs.”

Namen van de Saudische dames zijn nog niet bekend, maar wel is inmiddels gemeld dat het gaat om atletes die deelnemen aan judo en atletiek.

Strenge voorwaarden aan deelname van de Saoedische dames

Prins Nawaf bin Faisal, als voorzitter van het nationale olympische comité verantwoordelijk voor sport in Saoedi-Arabië, heeft drie voorwaarden gesteld aan deelname, zo schreef sportredacteur Henk Stouwdam vorige week in NRC Handelsblad:

1. De sportster moet gekleed gaan volgens de regel van de islamitische wetgeving, de sharia.
2. De sportster moet van een naaste verwant toestemming krijgen om deel te nemen en ze moet in Londen door de verwant vergezeld worden.
3. Tijdens de wedstrijden moet er een absolute scheiding van seksen zijn.

Om te voorkomen dat Saoedi-Arabië zich verschuilt achter het argument dat geen vrouw in het land het niveau voor de Spelen In Londen haalt, zal het IOC vrijwel zeker een Saoedi-Arabische sportster op een wildcard toelaten.

Vrouwelijke vlaggendraagster Qatar

Met Saoedi-Arabië zijn Qatar en Brunei de laatste islamitische landen die nooit eerder vrouwen hebben uitgezonden. Ook die laatste twee landen hebben toegezegd sportsters af te vaardigen. Voor Qatar is dat belangrijk omdat het ooit de Olympische Spelen wil organiseren.

http://www.youtube.com/watch?v=sueECPln254

Qatar heeft de vrouwelijke schutter Bahiya al-Hamad de eer gegeven om de nationale vlag te dragen tijdens de openingsceremonie van 27 juli. Namens dat land doen ook zwemster Nada Arkaji en sprinter Noor al-Malki mee in Londen.

Eerste vrouwen in 1900 op de Spelen

De eerste moderne Spelen werden in 1896 georganiseerd in Athene, alleen voor mannelijke atleten. In 1900 mochten vrouwen voor het eerst deelnemen, dat resulteerde in negentien vrouwelijke deelneemsters bij de onderdelen golf en tennis. Deze dames deden mee namens vijf landen: de Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië, Zwitserland en de Bohemen.

Twintig jaar later was zwemster Rie Beisenherz de eerste Nederlandse vrouwelijke deelneemster aan de Spelen, en wel in Antwerpen. Zwemster Rie Mastenbroek was de eerste Nederlandse vrouw die medailles won. De destijds zeventien jarige Rie won drie gouden en één zilveren plak tijdens de Spelen in 1936 in Berlijn.

maar er zijn ook Olympische sporten zonder mannen

Onze correspondent in Londen, Titia ketelaar voegt aan bovenstaand nieuws toe dat seksediscriminatie nog niet helemaal is bestreden op de Spelen. Er zijn namelijk nog wel Olympische sporten die geen mannen afvaardiging hebben: schoonzwemmen en een de evenwichtsbalk, een onderdeel van het turnen.