Creatieve explosie

None

popPond: Beard, Wives, Denim

Het is eerder gedaan: bands die binnen hun eigen bezetting een nieuwe band vormden om een artistiek vrijere richting in te slaan. XTC maakte platen als de sixtiespastiche Dukes of Stratosphear en de Nederlandse band Moan kamde de haren achterover als Long Tall Ernie & the Shakers. Drie leden van de Australische band Tame Impala begonnen in 2009 Pond, niet te verwarren met de gelijknamige grungeband uit Portland, om met wisselende gasten spontaan muziek te maken. In korte tijd bracht Pond vier albums uit waarvan de nieuwste Beard, Wives, Denim hen volgens New Musical Express tot ‘Hottest New Band in the World’ maakt. Dat zou letterlijk opgevat kunnen worden, want Ponds muziek zindert van hitte in nummers vol rauwe overgave. Stilistisch passen ze tussen de neopsychedelische rock van MGMT en Tame Impala, maar songs als Fantastic explosion of time en You broke my cool zijn vele malen ongepolijster. Het dampende orgel, de knetterende gitaren, galmende zang en vervreemdende geluidseffecten klinken alsof het muzikale experiment van eind jaren zestig opnieuw is losgebarsten en er een ruimteschip vol marsmannetjes in de opnamestudio is geland. Een creatieve explosie van dertien ongeremde popsongs is het gevolg.

    • Jan Vollaard