Congo en Rwanda bestrijden gezamenlijk rebellen in Oost-Congo

Een Congolese soldaat is actief in Oost-Congo om rebellengroep M23 te bestrijden. Foto AFP

Congo, Rwanda en en buurlanden uit het Grote Merengebied hebben een akkoord gesloten om gewapende rebellengroepen in Oost-Congo “uit te roeien”. Dat liet een Congolese delegatie vanmiddag weten aan persbureau Reuters.

De in totaal tien landen zijn in het akkoord overeengekomen, dat werd ondertekend in de Ethiopische hoofdstad Addis Ababa, om de gewelddadige opstand in de Congolese provincie Noord-Kivu gezamenlijk te gaan bestrijden. Door de opgelopen spanningen in dit gebied zijn duizenden burgers op de vlucht geslagen.

‘Rwanda betrokken bij acties M23’

Eind vorige maand verscheen er nog een omstreden VN-rapport waarin staat dat de Rwandese regering van president Paul Kagame actief betrokken is bij de vorming en acties van de relatief nieuwe M23-rebellengroep, bestaande uit Congolese legerdeserteurs.

Rwanda ontkent betrokkenheid bij het conflict, maar het VN-rapport stelt:

“Tijdens het onderzoek dat eind 2011 is gestart, is substantieel bewijs gevonden van de steun van Rwandese overheidsmedewerkers aan gewapende groepen in het oosten van Congo. De RDF (het Rwandese leger) heeft militaire uitrustingen, wapens, munitie en meer algemene goederen geleverd aan de M23-rebellen.”

Rwanda heeft de afgelopen twee decennia vaker gewapende organisaties in het oosten van Congo gesteund, in pogingen Rwandese rebellen die vanuit deze regio opereren uit te schakelen. Rwanda heeft deze steun altijd ontkend.

De strijd die in het oosten van Congo woedt, heeft de afgelopen twintig jaar al miljoenen mensenlevens gekost. Het VN-rapport kan ernstige imagoschade opleveren voor Rwanda en zijn vaak, vooral op basis van zijn economische beleid, geprezen president Kagame.

    • Annemarie Coevert