Cancellara verlaat de Tour

during the sixth stage of the Tour de France cycling race over 207.5 kilometers (129 miles) with start in Epernay and finish in Metz, France, Friday July 6, 2012. (AP Photo/Christophe Ena)
during the sixth stage of the Tour de France cycling race over 207.5 kilometers (129 miles) with start in Epernay and finish in Metz, France, Friday July 6, 2012. (AP Photo/Christophe Ena) Fabian Cancellara in het geel. Foto AP / Christophe Ena

Fabian Cancellera gaat vandaag niet meer van start in de elfde etappe van de Tour de France. De Zwitser van Radioshack-Nissan keert terug naar Zwitserland om zijn zwangere vrouw bij te staan, zo laat hij in een verklaring weten. Cancellara’s vrouw Stefanie staat op het punt te bevallen van hun tweede kind.

Cancellera won de proloog in Luik en droeg zeven dagen de gele leiderstrui. Hij gaf eerder deze week al aan dat hij de Tour niet zou uitrijden.

“De beslissing om terug naar huis te gaan is moeilijker dan je misschien zou denken”, zegt Cancellara in een zojuist uitgegeven verklaring:

“Tot nu toe rijdt het team een erg goede Tour. We hebben een etappe gewonnen, de gele trui meer dan een week gedragen, we leiden in het teamklassement en we hebben vier renners in de top twintig van het algemeen klassement.”

“De sfeer binnen de groep is geweldig. Dit alles maakt het moeilijk om hier afstand van te doen. Aan de andere kant, al mijn teammaten en ploegleiders begrijpen het en stemmen in met mijn beslissing.”

De 31-jarige Zwitser gaat zich nu richten op de Olympische Spelen in Londen, waar hij een gouden medaille op de tijdrit te verdedigen heeft. Hij pakte vier geleden in Beijing ook zilver in de wedwedstrijd.

    • Marije Willems