Berlusconi: zonder mij komen jullie nergens

Komt hij echt terug, Silvio Berlusconi? Hij is 75 jaar, bijna dagelijks een mikpunt van spot in het bunga-bungaproces in Milaan over zijn ranzige dinertjes met jonge vrouwen, en in november door de financiële markten tot aftreden gedwongen. Niettemin gaat heel Italië ervan uit dat Berlusconi bij de verkiezingen volgend jaar opnieuw lijsttrekker voor rechts wil zijn. „Zonder mij komen jullie nergens”, zou hij dinsdag tegen zijn partijgenoten hebben gezegd.

Het kan ook bijna niet anders, schreef La Stampa vanmorgen. Volgens de krant ligt het niet in het karakter van Berlusconi „het idee te aanvaarden dat iemand anders het beter zou kunnen doen dan hij”. In de peilingen staat zijn partij, Volk van de Vrijheid, op tien procent. Met hem, claimt Berlusconi, zou dat dertig procent zijn. De mediamagnaat gaat wel vaker soepel om met opiniepeilingen, maar feit is wel dat in de partij steeds alles om hem heeft gedraaid. Daarnaast lijdt het zakelijke imperium van de mediamagnaat onder de crisis. Wat voor regering er ook komt na het zakenkabinet van Mario Monti, Berlusconi zou ook om zakelijke redenen willen proberen een vinger in de pap te willen houden. De terugkeer van Berlusconi is „het symbool van een Italië dat steeds openstaat voor vernieuwing en verwachtingsvol naar de toekomst kijkt”, schrijft La Repubblica cynisch.

Monti hield zondag open of hij na de verkiezingen premier wil blijven. Dinsdag zei hij van niet. Duidelijk is dat het voor deze 69-jarige premier ook fysiek zwaar is. Sinds gisteren doet hij Financiën er niet meer bij, die taak droeg hij over aan zijn staatssecretaris Grilli. President Napolitano heeft vorige week gewaarschuwd dat Italië de financiële markten garanties moet bieden dat de hervormingspolitiek van Monti na de verkiezingen doorgaat.

    • Marc Leijendekker