Titi, bekkentrekkend in de bollentrui

Doorgaans verdienen de wielrenners die aanvallend en avontuurlijk koersen respect bij collega’s en publiek. Denk aan Jens Voigt, Nikki Terpstra of Jacky Durand. Maar niet Thomas Voeckler. Zo geliefd als hij is bij het Franse publiek, zo gehaat is hij in het peloton. NRC-columnist Thijs Zonneveld heeft in datzelfde peloton met Voeckler gereden en is niet mild in zijn column vandaag:

“Titi is Franser dan Frans. Irritant, arrogant, nepcharmant. Titi is als die hurkplees die ze op elke Franse camping hebben – je moet jezelf in een onmogelijke houding wurmen en als je aan het touwtje trekt als je klaar bent, dan spoelt je drol nog over je slippers ook.”

Voeckler is zo’n type dat in het voetbal een matennaaier genoemd wordt.

“Hij deed geen meter kopwerk omdat hij zogenaamd ziek, zwak en misselijk was – maar hij raapte onderweg wel alle premies en bergpunten op.”

Hij begon dit jaar met een knieblessure aan de Tour. Maar gisteren won hij na een prachtige finale de etappe naar Bellegarde-sur-Valserine en pakte en passant de bolletjestrui door als eerste op twee cols boven te komen. De ‘aansteller’ vertoonde tijdens deze inspanning zijn rijke arsenaal aan grimassen.

“Titi stak zijn tong uit zijn mond. Titi rolde met zijn ogen. Titi trok een rare bek. Titi slingerde van links naar rechts over de weg. Titi schreeuwde naar zijn medevluchters (maar vooral naar de camera) dat ze ook op kop moesten rijden. Titi deed alsof zijn longen door zijn slokdarm naar buiten kropen. Titi keek met een – voor de spiegel geoefende – getormenteerde blik naar zijn arme linkerknie. Vlak daarna demarreerde hij zonder een centje pijn naar de etappezege, maar toen hij het trapje van het podium afliep strompelde hij weer. Wonder, o wonder.”

Hij heeft beloofd zijn bolletjestrui te gaan verdedigen. Vandaag zullen we hem dus terug zien. In de bollentrui bekkentrekkend de cols bedwingen.

Titi rijdt in beeld. Reuters / Stephane MaheTiti rijdt in beeld. Reuters / Stephane Mahe

Malle Titi. AP / Christophe EnaMalle Titi. AP / Christophe Ena

Titi in spannende afdaling. AFP / Lionel BonaventureTiti in spannende afdaling. AFP / Lionel Bonaventure

Titi zweet ook. AFP / Joel SagetTiti zweet ook. AFP / Joel Saget

Titi verbijt de pijn. AFP / Joel SagetTiti verbijt de pijn. AFP / Joel Saget

Titi doet al het werk. AP / Christophe EnaTiti doet al het werk. AP / Christophe Ena

Titi met tong. AP / Christophe EnaTiti met tong. AP / Christophe Ena

Frankrijk houdt van Titi. Reuters / Stephane MaheFrankrijk houdt van Titi. Reuters / Stephane Mahe

Titi leidt en lijdt. Reuters / Stephane MaheTiti leidt en lijdt. Reuters / Stephane Mahe

Titi passeert handkussend de finish. AP / Christophe EnaTiti passeert handkussend de finish. AP / Christophe Ena

Titi is kapot maar camerabewust na de gewonnen etappe. AFP / Nathalie MagniezTiti is kapot maar camerabewust na de gewonnen etappe. AFP / Nathalie Magniez

    • Arjan de Jongh