Beeldende kunst

None

Paolo Pellegrin

In DIES IRAE neemt fotograaf Paolo Pellegrin bezoekers mee naar zwarte plekken op de landkaart en zwarte bladzijden in onze recente geschiedenis: van Afghanistan tot Soedan, van het Tahirplein tot de Palestijnse gebieden, van Katrina tot de tsunami van 2004. Dit is werk dat getekend is door oorlog, opstand en natuurgeweld. Maar verwacht geen pamflettisme. De Noorderlicht Fotogalerie toont met DIES IRAE de eerste grote overzichtstentoonstelling van de veelvuldig onderscheiden Magnum-fotograaf.

14 juli t/m 9 sept, Galerie Noorderlicht, www.noorderlicht.com

William Kentridge

De Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge ontwikkelde de afgelopen decennia een multidisciplinaire werkwijze waarin film, animatie, tekenkunst, grafiek en theater samenkomen. Typerend voor zijn werk zijn de krachtige houtskool- en pasteltekeningen die hij tot bewegend beeld transformeert. Het Joods Historisch Museum presenteert de tentoonstelling Black Box/Chambre Noire van Kentridge. Deze multimedia-installatie maakte de kunstenaar in opdracht van de Deutsche Bank en de Solomon R. Guggenheim Foundation. de expositie was in 2005 te zien in het Deutsche Guggenheim in Berlijn.

16 juli t/m 25 nov, JHM, www.jhm.nl

The Ultimate Self Portrait

Deze zomer presenteert kunstenaar Cees Krijnen zijn nieuwste project, The Ultimate Self Portrait bij 37PK in Haarlem. In de tentoonstelling onderzoekt hij de belangrijkste vaderfiguren in zijn leven en zijn carrière als kunstenaar. Door de fysieke en veelal ook mentale afwezigheid van zijn eigen vader hebben anderen de positie als vaderfiguur ingenomen. Een viertal kunstenaars die ertoe deden in de vorming van de kunstenaar en de persoon Krijnen – Michelangelo Pistoletto, Ronald Ruseler, Arthur Kempenaar en met Ritsaert ten Cate – vormen de bouwstenen van de expositie.

15 juli t/m 2 sept, www.37pk.nl

Painting Canada

In het Groninger Museum is deze zomer de tentoonstelling Painting Canada – Tom Thomson and the Group of Seven te zien. The Group of Seven was een kunstenaarsgroep die zich lieten inspireren door het Canadese landschap. T/m 30 september. Groninger Museum. www.groningermuseum.nl