Ambassadeur Syrië deserteert: ‘regime onderdrukt streven naar waardigheid’

Syria's ambassador to Iraq Nawah al-Fares announces his resignation and decision to join the opposition forces against President Bashar al-Assad from an undisclosed location, in this still image taken from video footage July 11, 2012. Fares defected on July 11, 2012 in protest over Assad's violent suppression of a 16-month uprising as the U.N. Security Council remained deadlocked over the next steps in the crisis. MANDATORY CREDIT. REUTERS/Al-Jazeera via Reuters TV (POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. MANDATORY CREDIT. FONTS CANNOT BE OBSTRUCTED OR COVERED
Syria's ambassador to Iraq Nawah al-Fares announces his resignation and decision to join the opposition forces against President Bashar al-Assad from an undisclosed location, in this still image taken from video footage July 11, 2012. Fares defected on July 11, 2012 in protest over Assad's violent suppression of a 16-month uprising as the U.N. Security Council remained deadlocked over the next steps in the crisis. MANDATORY CREDIT. REUTERS/Al-Jazeera via Reuters TV (POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. MANDATORY CREDIT. FONTS CANNOT BE OBSTRUCTED OR COVERED De Syrische ambassadeur in Irak, Nawah al-Fares, maakte gisteren bekend dat hij ontslag nam en zich voegde bij de oppositie die al maanden in opstand is tegen het regime van president Bashar al-Assad. Foto Reuters / Al Jazeera

De Syrische ambassadeur in Irak, Nawaf al-Fares, maakte gisteren zijn ontslag en overlopen naar de oppositie bekend. Dit deed hij uit protest tegen de gewelddadige onderdrukking van het volk door het regime van president Bashar al-Assad.

In een videoboodschap spreekt hij de redenen uit voor zijn vertrek:
http://youtu.be/6EZ6Jxeea1g

De video hierboven laat Fares zien met op de achtergrond de Syrische vlag die voordat de Ba’ath-partij (van Assad) de macht kreeg gebruikt werd. The Guardian vertaalde de woorden van de ambassadeur. Fares:

“Ik kondig mijn ontslag aan als Syrische ambassadeur in Irak. Ik kondig ook mijn vertrek aan als lid van de Ba’ath-partij. En ik roep andere leden om mijn voorbeeld te volgen omdat het regime veranderd is in een middel om het volk en hun streven naar vrijheid en waardigheid te onderdrukken. Ik kondig aan dat ik vanaf dit moment de kant kies voor de revolutie van het Syrische volk, de kant waar ik behoor te staan in deze moeilijke tijd voor Syrië.”

Persbureau Reuters vult de vertaling aan. Fares zou ook iedere militair oproepen om zich aan te sluiten bij de revolutie en “het land en het volk” te beschermen. Hij zei dat zij hun “wapens moeten richten op de criminelen van dit regime”. Fares:

“Elke Syrische man moet zich aansluiten bij de revolutie om deze nachtmerrie ten einde te brengen, en deze bende die onze staat vernietigd hebben met hun corruptie de afgelopen veertig jaar, en een betere toekomst te garanderen voor de volgende generaties.”

De hoge Syrische generaal Manaf Tlas, die tot de Syrische legertop behoorde, keerde vorige week al het regime van Assad de rug toe, toen hij naar Turkije vluchtte. Tlas voegde zich bij meer dan tien andere generaals die deserteerden de afgelopen maanden. Het zou de hoogste defectie binnen het leger zijn sinds de volksopstand tegen Assad zestien maanden geleden begon.

    • Hans Klis