AFM wil ook toezicht op niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen

Het pand van AFM in Amsterdam. De marktwaakhond wil ook de mogelijkheid krijgen om toezicht te houden op niet-beursgenoteerde vastgoedbeleggingen.
Het pand van AFM in Amsterdam. De marktwaakhond wil ook de mogelijkheid krijgen om toezicht te houden op niet-beursgenoteerde vastgoedbeleggingen. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Bij veel vastgoedfondsen die niet beursgenoteerd zijn gaat nog te veel mis. Dat concludeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vandaag na onderzoek onder 46 fondsen.

Consumenten worden onder meer misleid en bestuurders zijn soms niet integer. AFM wil daarom meer bevoegdheden krijgen, zodat de waakhond ook toezicht kan houden op niet-beursgenoteerde vastgoedbeleggingen.

Bij het onderzoek zag de toezichthouder onder meer tekortkomingen op het gebied van productaanbod, de informatievoorziening en de bedrijfsvoering. De klant stond vaak onvoldoende centraal, zo staat volgens persbureau Novum in het rapport.

AFM wil meer toezicht houden

De AFM heeft tussen 2009 en 2011 in totaal 67 maatregelen genomen, waaronder het intrekken van vergunningen, het wegsturen van bestuurders en het benoemen van curatoren. Ook is er in sommige gevallen aangifte gedaan.

De AFM wil dat er een extra onderzoek komt naar mogelijke aanvullende wetgeving om alle niet-beursgenoteerde beleggingen onder haar toezicht te brengen. De markt telt nu ruim zestigduizend particuliere beleggers. Zij beleggen in totaal een bedrag van 5,5 miljard euro.

    • Lex Boon