Advocaat: geen zitting morgen in proces tegen Mladic

Ratko Mladic luistert naar een getuigeverklaring op de eerste zittingsdag van zijn proces. Foto AFP

De advocaat van Ratko Mladic heeft laten weten dat er morgen geen zitting zal zijn in het proces tegen de Bosnisch-Servische oud-generaal. Volgens de advocaat moet Mladic nog zeker één dag in het ziekenhuis blijven, waarin hij eerder vandaag werd opgenomen.

Mladic werd vanochtend in het ziekenhuis opgenomen, nadat hij onwel was geworden tijdens de zitting in zijn proces voor het Joegoslaviëtribunaal. Het ging om een voorzorgsmaatregel. Mladic oogde de laatste tijd juist redelijk fit.

De oud-generaal kampt sinds zijn arrestatie vorig jaar in Servië met een zwakke gezondheid. Mladic heeft meerdere malen aangegeven dat hij te ziek is om terecht te staan voor het Tribunaal. Hij zou nog lijden aan de gevolgen van een beroerte, heeft problemen met zijn tanden en is al eerder opgenomen in het ziekenhuis met longonsteking.

Mladic (70) was zestien jaar op de vlucht op de autoriteiten. Als generaal had hij het bevel over de Bosnisch-Servische troepen toen die na de val van Srebrenica op 11 juli 1995 achtduizend moslimjongens en -mannen, die formeel onder bescherming van Nederlandse VN-militairen stonden, weggevoerden en vermoordden.

De voormalig generaal wordt verdacht van genocide, moord en vervolging van moslims tijdens de oorlog in 1992-1995. De gebeurtenissen in Srebrenica worden beschouwd als de grootste oorlogsmisdaad in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Mladic werd eind mei vorig jaar gearresteerd.

    • Niels Posthumus