Amsterdam Fashion Dagboek (4): de Frans Molenaarprijs & de verrassing van Marga Weimans

PHOTO © PETER STIGTER FILENAME IS DESIGNER NAME AFW SS13
PHOTO © PETER STIGTER FILENAME IS DESIGNER NAME AFW SS13 Peet Dullaert met Frans Molenaar en modellen.

Al dertien jaar zit ik in de jury van de Frans Molenaarprijs, samen met Lous Geerlings, José Teunissen, Fiona Hering, Jhim Lamoree en Ruud van der Peijl. De couturier zelf, die elk jaar 10.000 euro ter beschikking stelt aan een jong modetalent, heeft geen stem.

De voorselectie van kandidaten is niet altijd even gemakkelijk. De meeste ontwerpers die zich inschrijven zitten voor hun eindexamen, en hebben hun ontwerpen op het moment dat we de keuze moeten maken nog niet uitgevoerd. We moeten dus noodgedwongen afgaan op plannen, schetsen, moodboards, eventueel een stofstaaltje. Het is elk jaar weer spannend of we de goede keuze hebben gemaakt. Soms overschat je een student, soms zie je een interessant talent over het hoofd.

Maar meestal gaat het goed, en ook gisteren waren we weer tevreden over de finalisten:  alle vijf lieten ze mooi en verfijnd werk zien, dat  uitstekend paste in de traditie van de haute couture. Okee, er waren twee namen die we, zo bleek vorige maand bij het bekijken van de eindexamenshows, achteraf ook graag hadden willen hebben, maar die zijn gelukkig geselecteerd voor Lichting, een andere wedstrijd voor net afgestudeerde ontwerpers, die vanavond plaatsvindt.

Ontwerp van de winnaar van vorig jaar, Magnus DekkerOntwerp van de winnaar van vorig jaar, Magnus Dekker

Het meest couture, en het meest mode, vonden wij, was het werk uit de collectie van Peet Dullaert: jasjes met een  los silhouet, gemaakt van verschillende stoffen, knap gecombineerd – een achterkant van bouclé met een voorkant van acht laagjes flinterdunne zijden voile– met dito broeken, bijvoorbeeld, die van achter korter waren dan van voren. Verfijnd, en tegelijkertijd enorm cool, en prachtig van kleur. Dullaert liep tijdens zijn studie aan ArtEZ stage bij Lanvin, waar hij hoofdontwerper Elbaz assisteerde, uitzonderlijk voor een stagiair, en hij studeerde cum laude af. Maar blasé is hij niet; hij kon bijna niet meer stoppen met huilen van vreugde.

Beste show Claes Iversen tot nu toe

Gisteravond begon de zeventiende fashion week officieel, met de beste show van Claes Iversen die ik tot nu toe heb gezien. Jurken en pakken gemaakt van ‘rondvliegende brokstukken’: een bloemenprint rechts, stevige stof links, een prachtige  top van verschillende gedrapeerde gebloemde stoffen met de kraag van een baseballjack. De brede schouders gaven een  pittig accent aan de collectie. De feestjurken, waarmee de show eindigde, waren eigenlijk het minst interessant.

Claes IversenClaes Iversen

Show Marga Weimans enorm verrassend

Een enorme verrassing van de show van Marga Weimans (42), die pas zeven jaar geleden afstudeerde als modeontwerper (ze was eerst bestuurskundige en beleidsmedewerker bij de gemeente Rotterdam). Haar monumentale werk (een felgroene ‘taartjurk’ bijvoorbeeld) was al te zien in het Groninger Museum, maar een grote show gaf ze nog nooit. Wel liet afgelopen november tijdens een groepsshow de eerste Aruba Fashion Week een ‘draagbare collectie’ zien, maar die was niet erg overtuigend.

Ditmaal kwam Weimans met knap gemaakte, theatrale jurken van stoffen die ze had voorzien van hoekige prints, gebaseerd op bouwmaterialen. De modellen sleepten metalen kooien met zich mee, verwijzingen naar stedelijke architectuur, die ook iets hadden van een eenvrouwsgevangenissen. De schoenen met hoge, vierkante, houten plateauzolen waren speciaal voor de show gemaakt door Jan Jansen. Het was een esthetisch, en tegelijkertijd ook benauwend beeld; vrouwen als onderdeel van een rigide constructie, in plaats van, zoals gebruikelijk bij een show, in de sensuele hoofdrol.

Alsof de collectie en de kooien nog niet werk genoeg waren, had Weimans  op het Westergasterrein ook nog voor een avond haar ideale modehuis laten bouwen, een ruwe installatie met een winkel, een variatie op de zitkamer van Coco Chanel, een atelier, et cetera. Via de app Layar waren filmpjes te bekijken over de inspiratiebronnen van Weimans.

Amsterdam Fashion Week was de afgelopen seizoenen een wat plat evenement geworden, met veel commerciële shows. Het is fijn dat er weer eens eigenzinnige, experimentele mode te zien was. Nederland heeft op dat gebied tenslotte een naam hoog te houden.

Marga WeimansMarga Weimans

Marga WeimansMarga Weimans

Fotografie: Peter Stigter. Teampeterstigter.com

    • Milou van Rossum