Ruzie in familie van ‘normale’ Hollande

Het lukt François Hollande, de president die zo graag ‘normaal’ wil zijn, niet om zijn roerige privéleven buiten de publiciteit te houden. Hollandes oudste zoon Thomas (27) haalt in weekblad Le Point hard uit naar de vriendin van zijn vader, de journaliste Valérie Trierweiler.

Thomas Hollande vindt dat Trierweiler „het normale imago” dat zijn vader heeft opgebouwd, „kapot” heeft gemaakt met een bericht op Twitter in juni, dat toen al een mediarel veroorzaakte.

De première dame steunde in de tweet een afvallige socialistische politicus die het bij de parlementsverkiezingen opnam tegen de ex-vrouw van François Hollande, oud-presidentskandidaat Ségolène Royal – tevens de moeder van Thomas.

Trierweilers tweet werd alom uitgelegd als een afrekening met Royal – en dat is ook hoe Thomas Hollande het bericht heeft opgevat. Met enige vertraging uit de beginnend advocaat nu zijn woede over Trierweiler.

„Wat ik betreur in die tweet, is de vermenging van het privéleven met het publieke leven”, zo wordt hij geciteerd door Le Point. „Het heeft me verdriet gedaan voor mijn vader, hij verafschuwt het zo als er over zijn privéleven wordt gepraat”.

President Hollande probeert, na het extravagante gedrag van zijn voorganger Nicolas Sarkozy, een sober leider te zijn. „Ik wist wel dat er op een dag iets van haar kon komen”, zegt Thomas Hollande over Trierweiler. „Maar een zó’n grote klap ...het is verbijsterend”. Hij wil net als zijn broer en zijn twee zussen, Trierweiler niet meer spreken.

Volgens Thomas Hollande was zijn vader ook „ontgoocheld” door de tweet. Na het incident zou hij zijn zoon hebben gevraagd „het verhaal niet te voeden”. Dat doet zoon Thomas nu wel. Die draagt zijn moeder Ségolène Royal voor als minister: „Waarom niet, over paar maanden?” „In de politiek ben je nooit dood”.

Thomas Hollande zei gisteren tegen persbureau AFP dat de citaten door Le Point „ verkeerd zijn weergegeven”. Hij zou slechts een „informeel gesprek” hebben gevoerd met een journaliste van het blad.

Maar prompt twitterde de journaliste: „Geen enkele uitspraak is verkeerd weergegeven”. (AFP)