Ook Sánchez kan Rabo niet aan succes helpen

Weer geen ritzege voor de Raboploeg in de Tour de France. Luis León Sánchez was gisteren dichtbij, maar werd vierde. Toch zal succes van hem moeten komen.

Hoe veel kansen op een ritzege in de Ronde van Frankrijk krijgt de geplaagde Raboploeg dit jaar? In de bergrit van gisteren zag alles er tot de slotkilometers gunstig uit, met Luis León Sánchez voorop met een kopgroep van vijf. Lastig parcours met harde tegenwind, ideaal voor de Spaanse krachtpatser. Maar hij won niet. De Fransman Thomas Voeckler bleek in de finale de sterkte en slimste. Hij won, vóór de Italiaan Michele Scarponi en de Duitser Jens Voigt. Sánchez eindigde als vierde. Weg kans.

„We hadden de finale niet verkend”, verklaarde Sánchez na afloop. Dat de harde wind vol in het nadeel stond, was hem dus niet bekend. Toch lag het daar volgens hem niet aan dat hij niet wist te winnen. „Ik gokte op het wiel van Scarponi, dacht dat hij de sterkste was.” Dus reageerde hij niet toen de Belg Dries Devenyns wegreed, of Voigt. Zelfs Voeckler liet hij gaan. „Dat was een foute beslissing. De finale was echt zwaar. Shit. Voeckler was sterk bergop, ik dacht dat hij voor de bergpunten ging. Maar in de finale was hij ook de sterkste. Shit. Dit was een kans op een overwinning.”

Sánchez (28) won na zijn overstap naar Rabo vorig jaar direct een Touretappe naar Saint-Flour, waar hij in een kopgroep onder meer Voeckler versloeg. Dit seizoen rondde hij een paar keer feilloos af in Parijs-Nice en de Ronde van Romandië (twee keer). „Luis Léon is een geweldige atleet”, loofde trainer Louis Delahaye in mei tijdens een hoogtestage in de Sierra Nevada, waar de Spaans kampioen tijdrijden bergop ogenschijnlijk moeiteloos Robert Gesink en Steven Kruijswijk volgde. „Kijk naar die ballonkuiten, wat een macht.”

Maar de reputatie van rittenkaper werkte in Bellegarde-sur-Valserine niet in zijn voordeel. Op de zware klim van de Col du Grand Colombier toonde Sanchez zijn macht, door de grote kopgroep met een tempoversnelling uit te dunnen tot vier renners. Later keerde de sterke Voigt nog terug voorin. „Ik denk dat de andere renners in de kopgroep Luis Léon als favoriet zagen”, zei ploegleider Adri van Houwelingen aan de finish. „Dat maakt winnen er niet makkelijker op in een groep renners die aan elkaar gewaagd waren.”

Toch zal de Raboploeg, die gisteren technisch directeur Erik Breukink met een nekhernia naar huis zag gaan, het van dagsucces van Sánchez moeten hebben. Naast de Spanjaard toonde alleen Laurens ten Dam een goed niveau, door in de groep met geletruidrager Bradley Wiggins over de Grand Colombier te gaan. „Ik wilde er in elk geval bij blijven zolang een meesterknecht als Richie Porte het tempo aangaf”, zei Ten Dam na afloop.

Rabo’s meesterknecht is goed genoeg, zijn beoogde kopmannen waren na hun val van afgelopen vrijdag nog altijd niet hersteld. „Ik zat te harken alsof ik de hele dag met een lekke band reed”, zei Gesink, 69ste op 15.04 minuut. „Het lijkt wel of ik met één been rijd op een fiets die niet van mij is”, sprak Bauke Mollema, 155ste op 31.55.

Het lijkt wachten op de volgende kans voor Sánchez . „Waarom niet”, lachte hij na zijn gemiste kans in de schaduw van de Rabobus. De Spanjaard kreeg een schouderklopje van Ten Dam, die net de bus uitkwam. „Zij zijn onze twee lichtpuntjes”, stelde Van Houwelingen. Maar gewonnen was er niet.

    • Maarten Scholten