Zingende grootmoeders verloren in Baku, maar wonnen in Rusland

Caption: Russia’s group "Buranovskiye Babushki" (Buranovo Grannies) performs during the Grand Final of the Eurovision 2012 song contest in the Azerbaijan's capital Baku, early on May 27, 2012. AFP PHOTO / VYACHESLAV OSELEDKO
Caption: Russia’s group "Buranovskiye Babushki" (Buranovo Grannies) performs during the Grand Final of the Eurovision 2012 song contest in the Azerbaijan's capital Baku, early on May 27, 2012. AFP PHOTO / VYACHESLAV OSELEDKO De Russische deelnemers van het Eurovisie Songfestival 2012, Buranovskiye Babushki. Foto

De vrouwen van Buranovskiye Babushki wonnen dan wel niet het Eurovisie Songfestival dit jaar, maar hun optreden heeft hen wel veel opgeleverd. Zoals straatverlichting en drinkwater in hun dorp Buranovo.

De Russische grootmoedertjes verloren eind mei in Azerbajdzjan van Zweden. Maar kennelijk waren de autoriteiten zo gecharmeerd van de kwieke dames dat hun dorp een opknapbeurt kreeg, schrijft The New York Times.

Bekijk nog eens het optreden van Buranovskiye Babushki terug:

Buranovo was een dorp zoals er zoveel zijn op het Russische platteland (Google Maps). Een plek van massaal verval, failliete boerenbedrijven, alcoholisme en waar alle jongeren vertrokken zijn.

‘Zonder Buranovskiye Babushki had niemand geweten dat we geen stromend water hadden’

Het optreden van de Babushki werd door honderd miljoen mensen bekeken (online en op televisie) en bleef daardoor ook niet onopgemerkt door de lokale autoriteiten. Om de tweede plek te vieren van de grootjes, is nu begonnen met de aanleg van een waterleiding, worden straatlampen geplaatst, heeft de lokale school internet via de glaskabel gekregen en worden de wegen opnieuw geasfalteerd.

Zonder het optreden van Buranovskiye Babushki was het gebrek aan drinkwater in het dorp waarschijnlijk onopgemerkt gebleven, vertelt Olga Tyurikova tegen de Amerikaanse krant. Tyurikova gaf de kippen van een van de zangeressen te eten terwijl die haar Eurovisiedroom beleefde.

Lees de hele reportage van The New York Times hier terug.