Zijn collega's gingen fietsen, hij bezocht een feest

Teun van Kuijk (27), ambtenaar bij het Waterschap in 's-Hertogenbosch en zijn oudere collega Ingrid. Foto: Peter de Krom
Teun van Kuijk (27), ambtenaar bij het Waterschap in 's-Hertogenbosch en zijn oudere collega Ingrid. Foto: Peter de Krom

Teun van Kuijk (27)

Trainee ‘de Toekomst van Brabant’ , eerst bij een gemeente, toen bij de provincie en nu bij Waterschap Aa en Maas op gebiedsontwikkeling

„Als iemand me vraagt wat ik doe, zeg ik niet dat ik ambtenaar ben, maar trainee. Nu mag ik nog tegen dingen aanschoppen en heel veel vragen stellen. Over een paar maanden zit mijn traineeship erop en begin ik bij de gemeente Oss. Dan moet ik mezelf toch echt als ambtenaar voorstellen.

„Op feestjes krijg ik weleens de vraag of ik op vrijdag vrij ben, een papadag heb en nog twee dagen thuis werk. Dat was mijn beeld ook. Maar het valt me eigenlijk erg mee. Ik vind wel dat veel ambtenaren gedwongen worden om de hele dag achter de computer te zitten, terwijl ze meer contact zouden moeten zoeken met de wereld. Ze zitten vast in structuurtjes en lijstjes die afgewerkt moeten worden.

„Ik zag de overheid altijd als één geheel, maar door het werken bij een gemeente, de provincie en een waterschap kwam ik erachter dat er heel veel kleine overheden zijn. Het zijn eilandjes die veelal los van elkaar pionieren. Tot mijn verbazing doet het waterschap nog het meest aan kennisdeling. Het is zo’n oude bestuurslaag dat ik vooraf verwachtte dat het waterschap het meest ouderwets zou zijn. Er is juist meer een hands on-mentaliteit.

„Een belangrijke taak van het waterschap is de veiligheid van dijken. Er werken hier aardig wat oude mannen die er veel verstand van hebben en de hele dag slootjes en dijken nalopen. Zodra zij op leeftijd zijn, gaat er een MBO-student bij hen in de leer. Dan loopt oud naast jong om de kennis door te geven.

„Vooral bij de provincie miste ik jonge mensen om me heen. Aan de lunchtafel bijvoorbeeld, wanneer weer bevestigd werd dat mijn weekendbeleving ver afstaat van die van mijn collega’s. Dan waren zij gaan fietsen en had ik een mooi feest bezocht. Pas nu ik bij het waterschap meeloop, vind ik collega’s op Facebook.

„Bij de gemeente werkte ik op een welzijnsafdeling met veel vrouwen met kinderen. Daar werd ik als jonkie een beetje vertroeteld. Maar ook professioneel kon ik die rol oppakken. Als het bijvoorbeeld ging over overlast gevende hangjongeren. Dan vroeg ik me hardop af: is het nou echt overlast en worden er echt zo veel drugs gebruikt? Of zijn dat gewoon aannames?

„Als trainee wordt er van je verwacht dat jij het anders doet. Ik belichtte vaak de jongerenkant. En dat werd gewaardeerd. Want dat is ook overheidseigen: vanaf dag één kreeg ik verantwoordelijkheid, bij een bedrijf moet je die eerst verdienen.

„Op dit moment is er bij veel overheidsinstellingen een vacaturestop. Er wordt alleen intern geschoven. Zo komen ouderen op plekken waar je eigenlijk liever een jongere zou zien.

„Over een paar jaar zie ik mezelf als projectleider op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling en economie. Ik verwacht dat wel te kunnen vinden bij de gemeente Oss. Misschien dat ik de overstap naar het bedrijfsleven maak wanneer de economie weer aantrekt. Ik denk dat als je te lang bij de overheid blijft plakken, je te veel een overheidsmens wordt. Ik ben geen beleidsmaker.”