Wikipedia strijdt met Poetin over vrijheid

De Russische versie van de online encyclopedie Wikipedia is gisteren 24 uur op zwart gegaan uit protest tegen een nieuwe internetwet die vanmiddag in het Russische parlement zou worden behandeld. Volgens Wikipedia wil president Poetin zijn eigen versie van de „grote Chinese firewall” creëren. Het internet is een van de weinige plekken in Rusland waar critici van Poetin zich kunnen uiten. Het speelde een essentiële rol bij het ontstaan van de burgerprotestbeweging tegen hem.

De wet voorziet in het opstellen van een „algehele” lijst van verboden websites. Verboden sites kunnen zonder tussenkomst van een rechter uit de lucht worden gehaald. De lijst wordt opgesteld door een nog op te richten bureau, waarvan de leden worden benoemd door het Kremlin. Op basis van welke criteria sites aan de lijst worden toegevoegd, is onduidelijk. Tot nu konden alleen rechters sites verboden verklaren en opdracht geven deze uit de lucht te halen.

De wet werd enkele weken geleden voorgesteld door de partij van president Poetin, Verenigd Rusland. Voor vandaag stond de tweede lezing gepland. Daarna moet de Senaat de wet nog goedkeuren en Poetin moet zijn handtekening eronder zetten. Beide worden gezien als formaliteiten.

Leden van Poetins partij zeggen dat de wet bedoeld is „om kinderen te beschermen tegen informatie die hun gezondheid en ontwikkeling kan schaden”. Het zou alleen de bedoeling zijn dat sites worden geblokkeerd die pornografisch en extremistisch materiaal tonen, en die zelfmoord en drugsgebruik promoten.

Maar Wikipedia vreest dat het Kremlin straks willekeurig sites kan sluiten, waaronder haar eigen website, sociale netwerksites als Facebook, Vkontakte, zoekmachines als Google en Yandex en YouTube. „Deze wet kan leiden tot een totale censuur van het internet”, aldus Wikipedia.

Sinds zijn aantreden in maart heeft Poetin diverse wetten doorgevoerd die volgens critici bedoeld zijn om de protestbeweging tegen hem de mond te snoeren. Er kwam een wet die hoge boetes oplegt aan demonstranten voor kleine overtredingen. En afgelopen week keurde het parlement in tweede lezing een wet goed die ngo’s die financiering uit het buitenland krijgen verplicht zich te afficheren als „buitenlandse agenten”, een term die in Rusland synoniem is voor spionage. (AFP, Reuters)