Voeckler wint eerste etappe na rustdag - Wiggins behoudt gele trui

Thomas Voeckler, de winnaar van de tiende etappe in de Tour de France vandaag. Foto AFP / Joel Saget

Thomas Voeckler heeft de tiende etappe van de Tour de France gewonnen. In een prachtige finale schudde hij onder meer Luis Léon Sanchez (vierde) van Rabobank af. Michele Scarponi werd tweede. Dries Devenyns, die in de slotkilometers een tijdje alleen vooruit was, redde het net niet en werd vijfde.

Thomas Voeckler (Europcar) deed ook in het bergklassement uitstekende zaken. De Franse publiekslieveling pakte in de 194,5 kilometer lange etappe van Mâcon naar Bellegarde-sur-Valserine naast de overwinning ook de bolletjestrui.

Het was voor Voeckler de derde etappezege in zijn carrière. Eerder won hij al in 2009 en 2010 een tourrit. Zijn zege kwam ditmaal als een verrassing. Voeckler maakte deze Tour nog geen frisse indruk . Hij kampte nog met de naweeën van een knieblessure, opgelopen in de aanloop naar La Grande Boucle. In de glooiende finale toonde hij zich echter veruit de sterkste.

De finale van de tiende etappe:

Vroege ontsnapping en spannende finale

Drie renners demarreerden direct na de start van de tiende etappe. Onder hen ook groene truidrager Peter Sagan. Het drietal kreeg in eerste instantie weinig ruimte van het peloton, maar wist toch weg te blijven, al sloten na enkele kilometers 22 medekoplopers aan.

Op de Col de la Grand Colombier wisten Sanchez, Voeckler, Scarponi en Devenyns zich weg te komen van deze omvangrijke kopgroep. Jens Voigt sloot in de slotkilometers nog bij hen aan.

Daarin probeerde Devenyns nadrukkelijk bij de rest weg te komen. Dit leek hem te lukken, tot aan de slotklim van ongeveer één kilometer. Voeckler achterhaalde de Belg en fietste in één adem door bij hem weg.

Ten Dam wil het morgen weer proberen:

Gele trui Wiggins geen moment in gevaar

De gele trui van Bradley Wiggins kwam tijdens de tiende etappe geen moment in gevaar. Vincenzo Nibali pakte op een gegeven moment in een afdaling wel een minuutje, maar werd teruggehaald.

Vlak daarvoor had Jurgen Van den Broeck ook al de aanval gekozen, zoals hij vooraf had aangekondigd. De Belg kwam aanvankelijk echter niet verder dan wat speldenprikken en kreeg geen medewerking van andere renners. Op de Col de Richemond probeerden Pierre Rolland en Van den Broeck opnieuw een gat te slaan. Nu met iets meer succes. Van den Broeck wist 32 seconden tijdwinst te pakken en steeg naar de achtste plaats in het klassement.

Ondertussen moest vooral Robert Gesink in het achterste deel van het peloton alle zeilen bijzetten om te volgen. Laurens ten Dam was met een 28e plaats de beste Nederlander.

Van den Broeck had al aangekondigd Wiggins aan te willen vallen:

Uitslag etappe 10: Mâcon - Bellegarde-sur-Valserine (194.5 km)
1. Thomas Voeckler (Frankrijk/Europcar)
2. Michele Scarponi (Italië/Lampre)
3. Jens Voigt (Duitsland/RadioShack-Nissan)
4. Luis Léon Sanchez (Spanje/Rabobank)
5. Dries Devenyns (België/Omega Pharma-Quick Step)

Algemeen klassement na de negende etappe:
1. Bradley Wiggins (Groot-Brittannië/Team Sky) in 43u59m02s
2. Cadel Evans (Australië/BMC Racing) op 1m53s
3. Chris Froome (Groot-Brittannië/Team Sky) op 2m07s
4. Vincenzo Nibali (Italië/Liquigas-Cannondale) op 2m23s
5. Denis Menchov (Rusland/Katusha) op 3m02s

Het koersverloop, de uitslagen en klassementen leest u hier.