Vakbonden reageren teleurgesteld op verhoging AOW-leeftijd

De vakbonden reageren teleurgesteld op de verhoging van de AOW-leeftijd. Volgens de vakcentrales FNV, CNV en MHP schuift het parlement, dat het pensioenakkoord “aanvankelijk omarmde”, het akkoord aan de kant, meldt de NOS.

Een ouder paar zit op een bankje bij de Kralingse Plas. Foto Hollandse Hoogte / David Rozing

De vakbonden reageren teleurgesteld op de verhoging van de AOW-leeftijd. Volgens de vakcentrales FNV, CNV en MHP schuift het parlement, dat het pensioenakkoord “aanvankelijk omarmde”, het akkoord aan de kant, meldt de NOS.

In een reactie tegenover de NOS noemt FNV-voorzitter Ton Heerts het “onbegrijpelijk dat een onderwerp met een zo’n grote impact door de gelegenheidscoalitie er doorheen gejast wordt en dat de kiezer niet de kans krijgt zich daarover uit te laten.”

CNV: later met pensioen problematisch voor zware beroepen

CNV-voorzitter Jaap Smit vraagt zich tegenover de NOS af wat de afspraken tussen de overheid en de sociale partners nog waard zijn nu één van de partijen zich heeft teruggetrokken uit de “zorgvuldig tot stand gekomen overeenkomst”. Op de site van het CNV staat te lezen dat de vakcentrale de verhoging voor mensen met zware beroepen “problematisch” vindt:

“Het CNV heeft steeds gewaarschuwd voor de gevolgen van deze snelle verhoging. Voor mensen met zware beroepen is later met pensioen gaan problematisch. Daarnaast ontstaat voor veel mensen die al bijna 65 worden, of die een prepensioen hebben, een inkomensgat. Ook was het CNV niet gelukkig met de keus van de politiek om het pensioenakkoord op dit cruciale punt open te breken. In het pensioenakkoord was het CNV met sociale partners een geleidelijker verhoging overeengekomen die later zou ingaan.”

Vakcentrale MHP zegt in een reactie op Twitter dat de bodem onder het pensioenakkoord weg is:

Twitter avatar VakcentraleMHP VakcentraleMHP #MHP: door instemming Eerste Kamer met wetsvoorstel AOW, bodem onder Pensioenakkoord weg.

Abvakabo FNV schrijft in een reactie op de website dat de versnelde verhoging een “dramatische verslechtering” is voor de leden:

“De bond heeft meer dan 2.000 schrijnende verhalen binnengekregen van gedupeerden die zich helemaal niet hebben kunnen voorbereiden op de verhoging van de AOW-leeftijd.”

Ook de Abvakabo vindt dat er speciale aandacht moet zijn voor mensen met zware beroepen die door bepaalde regelingen nu te maken krijgen met een verhoogde AOW-leeftijd.

Kamp: verhoging was noodzakelijk voor de toekomst

Demissionair minister Kamp spreekt in een reactie tegenover persbureau Novum van ‘een historisch besluit, dat de houdbaarheid van de AOW verbetert’:

“Daardoor kunnen gepensioneerden van de toekomst, net als gepensioneerden van nu, blijven rekenen op AOW.”

Volgens Kamp was de verhoging onvermijdelijk.

Verhoging AOW-leeftijd vannacht aangenomen

De senaat stemde vannacht in met het verhogen van de AOW-leeftijd zoals deze in het Lenteakkoord is opgenomen. De wijziging werd aangenomen door een meerderheid van de parlementsleden in de Eerste Kamer.

VVD, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en D66 hebben in het Lenteakkoord afgesproken de pensioenleeftijd vanaf januari elk jaar met een aantal maanden te gaan verhogen, om te beginnen met één maand in 2013. In 2019 moet de AOW-leeftijd daarmee 66 jaar zijn, en in 2023 67 jaar. De senaat stond voor een historisch besluit: voor het eerst sinds de invoering van staatspensioen AOW in 1957 is de AOW-leeftijd verhoogd.

Als de wet standhoudt, moeten volgend jaar 200.000 mensen een maand later met pensioen dan ze dachten. Na 2015 gaat de leeftijd sneller omhoog, zodat in 2019 de pensioenleeftijd 66 is en in 2023 67. Daarna stijgt de leeftijd met de levensverwachting. De aanpassing is nodig omdat de groep gepensioneerden snel groeit.