Uitgelicht

Film

Bride Flight (Ben Sombogaart, 2008, NL). Oer-Hollands melodrama over emigratie, geheime liefdes, een afgestane baby en calvinisten in den vreemde. Tijdens een luchtrace anno 1953 van Londen naar Nieuw-Zeeland is een KLM-vliegtuig volgeladen met jonge bruiden die hun al geëmigreerde echtgenoten achternareizen. Aan boord zitten de vrijgevochten, modieuze Esther (Anna Drijver), de schuchtere Ada (Karina Smulders), die ongepland zwanger is, en de doortastende Marjorie (Elise Schaap). En de knappe vrijgezel Frank (Waldemar Torenstra). Op latere leeftijd zijn ze veranderd in respectievelijk Willeke van Ammelrooy, Pleuni Touw, Petra Laseur en Rutger Hauer.Ned.2, 20.20-21.10u.

De loteling (Roland Verhavert, 1973, B). Adaptatie van de gelijknamige roman van Hendrik Conscience uit 1850. Soldaat Jan Decleir en zijn verloofde Ansje Beentjes blijven moreel op de been, ondanks alle mensonterende tegenslag die hen treft. Cruciale verkrachtingsscène vormde voor regisseur destijds de aanleiding om project te realiseren. Canvas, 23.35-01.00u.

Informatief

Beatrix sluit Maasvlakte 2. Samenvatting van het verslag van de sluiting van de zeewering om de Tweede Maasvlakte, vanmiddag door koningin Beatrix. Na de Botlek, Europoort en Maasvlakte 1 is dit de vierde grote uitbreiding van de Rotterdamse haven. In september 2008 werd begonnen met de aanleg van het gebied. Met de Tweede Maasvlakte is Nederland 2.000 hectare gegroeid. Meer over Maasvlakte 2 op pagina 12 en 13.Ned.1, 19.30-20.00u.

VPRO Import: Milosevic on trial (deel 1 van tweeluik). Tweedelige documentaire van de Deense regisseur Michael Christoffersen over de strijd tussen de ‘Slager van de Balkan’ en de Engelse officier van justitie Geoffrey Nice, die Milosevic voor genocide veroordeeld probeerde te krijgen. Begin 2002 begon de rechtszaak tegen de voormalige Servische president bij het speciale VN-tribunaal in Den Haag. Vlak voor de uitspraak in 2006 overleed Milosevic. Deel 2 volgende week. Ned. 2, 23.35 - 00.34 uur

ZDFzoom: Weiße Kittel, schwarze Kassen. Reportage over fraude in de Duitse gezondheidszorg. Die zorg kost jaarlijks 280 miljard euro, daarvan verdwijnt naar schatting 5 procent (14 miljard) in de zakken van sjoemelende artsen, verpleeginstellingen en ziekenhuizen. Filmmaker Stefan Hanf laat in deze film zien hoe zelfs gerenommeerde artsen en ziekenhuizen het systeem oplichten. Dat gaat simpel, want patiënten zien nooit wat er aan declaraties wordt ingediend. Er is nauwelijks controle en politici laten het onderwerp links liggen. ZDF, 22.45-23.15u.

Die Spur des Bösen – Norwegen und der Breivik-Prozess. Film van Hermann Bernd over Noorwegen, een jaar na de aanslagen op 22 juli 2011 waarbij 77 mensen om het leven kwamen. De uitspraak in het proces tegen de rechts-radicale christelijk-fundamentalistische dader wordt eind augustus verwacht. ZDF, 00.45-01.15u.

Drama

L’Algérie des chimères: La fiancée de la mort. Tweede deel van driedelig historisch drama over de kolonisering van Algerije, verbeeld door de avonturen van twee jonge saint-simonisten die oost en west met elkaar willen verzoenen. Het is 1852. Odilon is in Algerije gebleven en woont met Leïla en hun twee kinderen op een boerderij. Hélie is teruggekeerd naar Parijs maar blijft hoop koesteren op een Algerije waarin allen gelijkwaardig zijn. Als Odilon en Hélie elkaar weer ontmoeten dreigt hun vriendschap te stranden door hun verschillende opvattingen. Met Nederlandse ondertitels. TV5, 18.35-20.00u.

Berlin ’36. Televisiedrama van Kaspar Heidelbach, gebaseerd op het verhaal van Gretel Bergmann en de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn (maar vol feitelijke onjuistheden). De Amerikanen hadden gedreigd die Spelen te boycotten indien Duitse atleten van Joodse afkomst werden uitgesloten van deelname. Daarom werd de uitmuntende Duitse, naar Engeland uitgeweken Joodse hoogspringster (en medaillekandidate) Gretel Bergmann (Karoline Herfurth) door de nazi’s gedwongen (door het dreigen met represailles tegen haar familie) toe te treden tot de Duitse kernploeg, maar mocht zij de selectiewedstrijd niet winnen omdat het ‘Germaanse ras’ immers superieur was. Reichssportführer Hans von Tschammer und Osten liet daartoe een als vrouw verklede man deelnemen aan de selectiewedstrijd. ARD, 20.15-21.50u.

Amusement

Feest in Brussel. Rechtstreeks verslag van het concert van Raymond van het Groenewoud en zijn muzikale vrienden op de Grote Markt in Brussel. Van het Groenewoud brengt een rijke keuze van oude en nieuwe nummers. Bovendien zal een aantal bevriende artiesten zich gewillig mee in het feestgedruis storten: Helmut Lotti, Hannelore Bedert en Stijn en Flip Kowlier.Canvas, 21.35-23.35u.