Trinidad walst over zijn eigen schildpadden heen

Het ongeluk gebeurde tijdens werkzaamheden bij een lokale rivier.

Kingston. Duizenden schildpadeieren en pasgeboren schildpadjes zijn verpletterd door bulldozers op het eiland Trinidad, de belangrijkste broedplek van de bedreigde lederschildpad. De bulldozers waren dit weekeinde bezig een rivier te verleggen bij een hotel. Per ongeluk werd een deel van het strand afgegraven waar de dieren hun eieren leggen. Naar schatting twintigduizend eieren werden gebroken of opgegeten door gieren en zwerfhonden, zegt een lokale natuurorganisatie.

De Italiaanse hoteleigenaar Piero Guerrini was ontzet door de mislukte graafactie. Zijn gasten zagen een ravage van kapotte eieren terwijl ze waren gekomen voor het idyllische plaatje van babyschildpadjes die voor het eerst in de golven duiken.

Guerrini heeft de regering van Trinidad al meerdere keren gevraagd om de Grand Riviere te verleggen omdat het water zijn hotel bedreigde. Volgens hem is dit in het verleden altijd op een goede manier gedaan en waren ze erg betrokken bij het wel en wee van de schildpadden.

Al jaren houden natuurbeschermers zich bezig met het behoud van de lederschildpad – met een lengte van ruim twee meter de grootste schildpaddensoort. Er is geen strand ter wereld waar de nesten zo dicht op elkaar liggen als op deze plek aan de noordkust van Trinidad.

Een lederschildpad legt per keer zo’n 85 eieren, maar slechts minder dan een procent overleeft tot volwassenheid. AP