Trimbos: erg veel ongelukken met ghb - speed en xtc vaak vervuild

Een op vijf drugsgebruikers die vorig jaar moest worden behandeld, had ghb gebruikt. Dat schrijft het Trimbos Instituut vandaag. Xtc en speed waren bovendien vaak vervuild met andere, gevaarlijke stoffen. Vervuilde drugs kostten vorig jaar negen mensen het leven.

Een bezoeker van een festival slikt een halve xtc-pil. Foto Hollandse Hoogte / Amaury Miller

Een op vijf drugsgebruikers die vorig jaar moest worden behandeld, had ghb gebruikt. Dat schrijft het Trimbos Instituut vandaag. Xtc en speed waren bovendien vaak vervuild met gevaarlijke stoffen. Vervuilde drugs kostten vorig jaar negen mensen het leven.

Dat concludeert het Trimbos Instituut in zijn jaarbericht van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem.

Veel vervuilde xtc en speed

Xtc-pillen bleken vorig jaar vaak vervuild met PMMA, een gevaarlijke stof die soms wordt gebruikt bij gebrek aan de in xtc werkzame stof MDMA. Xtc-pillen kostten aan vier mensen het leven.

Ook een hoge dosis MDMA kan voor gezondheidsproblemen zorgen. En gemiddeld zat er vorig jaar meer dan honderd milligram MDMA in één pil. In 2005 was dat nog zeventig milligram.

In 10 procent van de onderzochte speedmonsters werd vorig jaar bovendien de gevaarlijke stof 4-methylamfetamine aangetroffen. Omdat die stof vorige maand door minister van Volksgezondheid Edith Schippers werd verboden, verwacht het Trimbos Instituut dat de problemen met vervuilde speed de komende tijd zullen afnemen.

Item uit BNN-programma Spuiten en Slikken over ghb:

Bij 740 drugsincidenten ghb in het spel

Van de 3652 drugsincidenten die vorig jaar werden geregistreerd, was bij 740 ghb in het spel. In 514 gevallen was ghb zelfs het enige gebruikte verdovende middel. Gezien het beperkte aantal gebruikers van ghb is dit aandeel hoog, oordeelt het Trimbos Instituut. Het hoge aantal ongelukken met ghb komt onder meer doordat de drug moeilijk te doseren is.

Overigens is het wel goed een kleine slag om de arm te houden. Omdat er sinds het begin van de meting in 2009 meer instanties meewerken aan het onderzoek, is het niet duidelijk of er werkelijk sprake is van een significante toename van het aantal ghb-incidenten. Mogelijk speelt mee dat geneeskundig personeel problemen na ghb-gebruik sneller herkent.

Weinig mensen gebruiken nieuwe 'designerdrugs'

Over de nieuwste drugssoorten, ook wel designerdrugs genoemd (mefedron, methoxetamine en spice), wordt volgens het Trimbos Instituut veel gesproken. Maar deze drugs worden in Nederland nog altijd weinig gebruikt.

Nederlanders kiezen mogelijk liever voor bekende drugs, denkt het Trimbos Instituut, waarvan ze de effecten en risico's kennen. Onbekende stoffen kunnen immers later altijd nog gevaarlijker blijken dan 'klassieke' drugs.