Syrische ambassadeur in Irak loopt over naar oppositie

Rebellen van het Vrije Syrische Leger tijdens een training in de noord-Syrische provincie Idlib. Foto Reuters via Shaam News Network

De Syrische ambassadeur in Irak is uit protest tegen de militaire onderdrukking door het regime van president Bashar al-Assad overgelopen naar de oppositie, meldt persbureau Reuters. Het zou de eerste keer zijn dat een hoge Syrische diplomaat het regime van Assad de rug toekeert.

Volgens Reuters melden bronnen van de Syrische oppositie dat ambassadeur Nawaf al-Fares is overgelopen. Volgens Mohamed Sermini van de Syrische Nationale Raad is dit pas het begin van een reeks aan breuken in de diplomatiek met het regime van Assad: “We hebben contact met meerdere ambassadeurs.”

Carolien Roelants, Midden-Oostendeskundige voor NRC Handelsblad, zegt dat het een interessante ontwikkeling is:

“Tot dusver zijn er nog nauwelijks diplomaten overgelopen, en geen enkele ambassadeur. Er zijn wel legerleiders overgelopen, waarvan één coryfee, maar de meesten waren van onbelangrijke eenheden. Dat de Syrische oppositie zegt dat er nog meer zullen overlopen, is hoopvol, maar dat zeggen ze altijd. Eerst zien, dan geloven. Het is een nieuw barstje in het regime van Assad, maar we moeten wachten of het regime hiervan ook daadwerkelijk uit elkaar gaat vallen. Het is nog te vroeg om zoiets te zeggen.”

Volgens persbureau Reuters is het overlopen van Fares een serieuze klap in het gezicht van president Assad.

De hoge Syrische generaal Manaf Tlas, die tot de Syrische legertop behoorde, keerde vorige week al het regime van Assad de rug toe, toen hij naar Turkije vluchtte. Het zou de hoogste defectie binnen het leger zijn sinds de volksopstand tegen Assad zestien maanden geleden begon.