Symbolische straf voor artsen ploeg Armstrong

Het Amerikaanse antidopingbureau USADA heeft de sportartsen Luis Garcia del Moral en Michele Ferrari voor het leven geschorst. Ze mogen hun vak nooit meer in de VS uitoefenen wegens overtreding van de regels tijdens hun werkzaamheden tussen 1999 en 2005 voor wielerploeg US Postal. Lance Armstrong was daarvan destijds de kopman. De uitsluiting is symbolisch. De Spaanse arts Del Moral en zijn Italiaanse collega Ferrari werken alleen in Europa, nooit in de VS.

Behalve de twee doktoren mag trainer-coach José Marti nooit meer werken in de VS. Na de periode Armstrong werd deze Spanjaard begeleider van ex-Tourwinnaar Alberto Contador. Diens schorsing na een positieve test op clenbuterol zit er bijna op.

Tegenover USADA noemde de Amerikaanse oud-renner Floyd Landis zijn trainer Marti een ordinaire drugshandelaar, gespecialiseerd in onder meer epo, groeihormoon en testosteron. USADA-directeur Travis Tygart zegt in een verklaring dat het trio van US Postal zich schuldig hebben gemaakt aan „schending van een hele reeks dopingregels”.

Del Moral was van 1999 tot 2003 ploegarts van US Postal en ook daarna vertrouweling van renners. De arts zou hen hebben geholpen met bloedtransfusies en met toediening van epo. De Italiaanse arts Ferrari, bijgenaamd il dottore epo, is al jaren omstreden.

Met de zware sancties voert USADA de druk op Armstrong verder op. De zevenvoudig Tourwinnaar kan tot zaterdag zijn komst naar een arbitragecommissie van USADA tegenhouden. Armstrong heeft daarom weer een kort geding aangespannen. Hij beticht USADA van het schenden van zijn grondwettelijke recht op een eerlijk proces. Armstrong wil via de burgerrechter in zijn woonplaats Austin een verhoor voorkomen.