Spanje snijdt 65 miljard euro om crisis te keren

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft vanochtend een pakket van 65 miljard euro aan bezuinigingen en lastenverzwaringen gepresenteerd. De maatregelen moeten de eurocrisis bezweren, maar Spanje loopt het risico door de maatregelen in een diepe recessie te raken.

De maatregelen betreffen onder meer een verhoging van de btw van 18 naar 21 procent, het schrappen van belastingvoordelen voor huizenkopers, het sluiten van enkele staatsbedrijven, een korting van 20 procent op de subsidies aan politieke partijen en vakbonden, het afbouwen van werkloosheidsuitkeringen, het terugdringen van het aantal lokale overheden en gemeenteraadsleden en het schrappen van de eindejaarsbonus voor bepaalde categorieën ambtenaren.

De afgelopen dagen liep de rente op Spaanse staatsschuld weer hard op. Bij de vergadering van Europese ministers van Financiën eerder deze week in Brussel werd afgesproken dat Spanje nog voor het eind van deze maand in aanmerking komt voor 30 miljard euro van de in totaal 100 miljard aan steun uit het Europese noodfonds. Tegelijk werd afgesproken dat Spanje niet al in 2013, maar pas een jaar later zijn begrotingstekort weer onder de 3 procent moet hebben. De maatregelen zijn een uitwerking van de eurotop eind juni.

Rajoy maakte het pakket vanochtend bekend in het parlement. Het is de vierde reeks maatregelen van de in december aangetreden premier in zeven maanden tijd, en in omvang het dubbele van de bezuinigingen die eerder werden aangekondigd. Het pakket moet de komende tweeënhalf jaar worden uitgevoerd.

Rajoy zei in zijn toespraak voor het parlement dat de maatregelen „niet acceptabel zijn, maar ze zijn wel essentieel”. De premier: „We zitten in een extreem ernstige situatie die onze toekomst en die van onze families, onze jeugd en onze verzorgingsstaat zal bepalen. Dit is de werkelijkheid. We moeten uit dit gat zien te kruipen en wel zo snel mogelijk. Er is geen ruimte meer voor fantasieën en improvisaties uit de losse pols.”

Het tekort op de begroting, dat dit jaar nog 6,3 procent mag bedragen, moet door de maatregelen snel teruglopen. De Spaanse economie krimpt dit jaar 1,7 procent en een kwart van de beroepsbevolking heeft geen baan. De rente op 10-jaarsstaatsobligaties daalde vanmorgen licht, naar 6,69 procent. Vorige week stond de rente nog op 7 procent.