Spanje wil in 2,5 jaar 65 miljard euro bezuinigen

Premier Rajoy vanochtend in het Spaanse parlement.
Premier Rajoy vanochtend in het Spaanse parlement. Foto Reuters / Andrea Comas

Spanje wil in de komende twee en een half jaar 65 miljard euro bezuinigen. Dat is hard nodig, zei premier Rajoy vanochtend tegen zijn parlement, want ‘de toekomst van het land staat op het spel’.

De premier:

“We zitten in een extreem ernstige situatie die onze toekomst en die van onze families, onze jeugd en onze verzorgingsstaat zal bepalen. Dit is de werkelijkheid. We moeten uit dit gat zien te kruipen en wel zo snel mogelijk. Er is geen ruimte meer voor fantasieën en improvisaties uit de losse pols.”

Rajoy wil een btw-verhoging doorvoeren (het hoogste tarief van 18 naar 21 procent) en korten op overheidsuitgaven. Onder dat laatste punt valt bijvoorbeeld dat de werkloosheidssubsidie na de zesde maand omlaag gaat, dat ambtenaren hun kerstbonus inleveren en dat het salaris van burgemeesters - nu nog een cijfer dat ze zelf mogen invullen - met wetgeving aan banden wordt gelegd. Ook worden belastingvoordelen voor huizenkopers geschrapt en sluiten enkele staatsbedrijven. Rajoy moet het pakket eerst nog door het parlement loodsen, maar dat zal geen problemen opleveren omdat hij een absolute meerderheid heeft.

Om tegemoet te komen aan Europese eis

Het is het vierde pakket maatregelen van Rajoy in zeven maanden tijd en in omvang het dubbele van de bezuinigingen die al eerder werden aangekondigd. Eind maart werd bekend dat Spanje 27 miljard wilde bezuinigen. Hoe dat zich verhoudt tot dit nieuwe pakket bezuinigingen, legt onze correspondent Merijn de Waal uit.

“Dat was voor het lopende jaar, dit is een bijstelling om tegemoet te komen aan de eis van Europa. Volgens die eis moet het begrotingstekort eind 2014 op 2,8 procent staan. Sinds maart is duidelijk geworden dat de economie sneller krimpt, dus was deze bijstelling nodig.”

Spanje, de vierde economie van de eurozone, worstelt met een recessie, een enorme staatsschuld en steeds minder vertrouwen van de financiële markten. De rente op tienjarige staatsobligaties liep de afgelopen dagen weer problematisch hoog op - zo hoog dat het het afbetalen van de schuld op den duur onmogelijk kan maken.

30 miljard voor Spaanse bankensector

Spanje krijgt nog voor het einde van de maand een lening van 30 miljard euro om zijn banken overeind te houden, zo werd gisteren bekend. Dat bedrag is onderdeel van een totale lening van maximaal honderd miljard. De Europese schuldeisers willen dat de bankensector in ruil daarvoor hervormingen doorvoert.