Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Slachtoffers van xenofobisch geweld Griekenland krijgen een gezicht

Migranten in Griekenland doen er goed aan binnen te blijven als mannen, in zwarte shirts met een opdruk van het woord ‘Macedonia’ en een gouden lauwerkrans, in de straat lopen. Deze knokploegen van de militante politieke partij Gouden Dageraad zorgen voor toenemend xenofobisch geweld in Griekenland.

A handout file picture from the Human Rights Watch of Safar Haidari, a 29-year-old asylum seeker from Afghanistan and vice-president of the Nour Afghan cultural association, who was attacked by a group of 10–15 men on December 23, 2011. The attack occurred roughly 200 meters from the Aghios Panteleimonas police station in Athens. Haidari attempted but was unable to report the crime. Xenophobic attacks on migrants and refugees are flaring up in Greece where economic hardship and crime have fuelled the rise of the far-right and vigilante gangs, Human Rights Watch said Tuesday. AFP PHOTO / HO/ HRW ////RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /HRW " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
A handout file picture from the Human Rights Watch of Safar Haidari, a 29-year-old asylum seeker from Afghanistan and vice-president of the Nour Afghan cultural association, who was attacked by a group of 10–15 men on December 23, 2011. The attack occurred roughly 200 meters from the Aghios Panteleimonas police station in Athens. Haidari attempted but was unable to report the crime. Xenophobic attacks on migrants and refugees are flaring up in Greece where economic hardship and crime have fuelled the rise of the far-right and vigilante gangs, Human Rights Watch said Tuesday. AFP PHOTO / HO/ HRW ////RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /HRW " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS De Afghaanse asielzoeker Safar Haidari (29) werd in december 2011 door een groep mannen in elkaar geslagen in Athene. Foto AFP / Human Rights Watch

Migranten in Griekenland doen er goed aan binnen te blijven als mannen, in zwarte shirts met een opdruk van het woord ‘Macedonia’ en een gouden lauwerkrans, in de straat lopen. Deze knokploegen van de militante politieke partij Gouden Dageraad zorgen voor toenemend xenofobisch geweld in Griekenland.

Human Rights Watch (HRW) publiceerde gisteren het rapport Hate on the Streets waarin het de Griekse autoriteiten op het matje roept voor niet stoppen van het geweld tegen allochtonen in Griekenland. De mensenrechtenorganisatie spreekt van een “humanitaire noodsituatie” in het door economische problemen geteisterde land.

De Afghaanse filmmaker Zalmai Ahad sprak voor HRW met slachtoffers van xenofobisch geweld:

Geweld verbonden aan opkomst Gouden Dageraad

De toename van geweld tegen migranten wordt verbonden aan de opkomst van het rechts-extremistische Gouden Dageraad die bij de parlementsverkiezingen achttien van de driehonderd zetels kreeg. Volgens de partij ligt de oorzaak van de Griekse crisis vooral bij de migranten in Griekenland. Het land heeft één miljoen migranten op een bevolking van tien miljoen inwoners.

Onze correspondent Marloes de Koning omschreef vanochtend in nrc.next kort de doelen van de partij:

‘Partijleider Nikos Michaloliakos wil … alle buitenlanders het land uitzetten, ook zij die legaal in het land verblijven. Gouden Dageraad moedigt om die reden geweld tegen buitenlanders aan: de partij heeft knokploegen opgericht, die Griekse burgers moeten beschermen tegen de buitenlanders. Ook heeft Michaloliakos aangegeven migranten te willen weren uit ziekenhuizen en crèches. Als het aan de Gouden Dageraad ligt, komen er ook landmijnen op de grens met Turkije. Het land wil op deze manier voorkomen dat illegale migranten het land binnenkomen.’

Het karakter van de partij kwam duidelijk naar voren uit deze persconferentie van Gouden Dageraad in mei:
http://youtu.be/E4AXJx3IzdY

‘Griekse overheid heeft met meer dan alleen een economische crisis te maken’

In haar reportage beschrijft De Koning hoe de knokploegen verwelkomd worden door een “aanzienlijk deel van de bewoners in het noorden van Athene”. Zo voelen de bewoners zich veilig in de zwarte buurten waar zij wonen. De Koning:

‘Vorig jaar claimde acht op de tien bewoners van de Atheense binnenstad, in een door lokale universiteiten uitgevoerde enquête, slachtoffer te zijn geweest van tasjesroof, diefstal of inbraak. Naast het nummer van de politie bewaren ze tegenwoordig daarom ook een kaartje van de Gouden Dageraad bij hun telefoon. Aan die jongens heb je meer. Dat nummer kunnen ze draaien als ze niet naar buiten durven, of als een vader wil dat zijn dochter ’s avonds laat veilig vanaf de metro naar huis gebracht wordt. Die slechte ervaringen hebben zich op 6 mei en 17 juni vertaald in parlementszetels.’

De Griekse overheid moet volgens De Koning erkennen dat het op dit moment niet alleen meer te maken heeft met een economische crisis. De Koning:

‘Het maakt onmiskenbaar duidelijk dat de nieuwe regering meer dan alleen een economische crisis heeft die moet worden aangepakt. De staat moet ook een antwoord vinden op de uit de hand gelopen migratieproblemen en haar gezag op straat heroveren. Uit analyses van het stemgedrag blijkt dat Gouden Dageraad het opvallend goed doet onder politiemensen, die het gevoel hebben dat de Gouden Dageraad problemen oplost op een manier die ze zelf niet kunnen of mogen.’