Schrijfster Berthe Meijer overleden

Foto AP / Evert Elzinga

Schrijfster Berthe Meijer is gisteren op 74-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar man vandaag bekendgemaakt. Meijer werd vooral bekend van het in 2010 gepubliceerde boek Leven na Anne Frank.

Meijer schreef jarenlang culinaire columns voor NRC Handelsblad en andere bladen. Ze overleefde samen met haar jongere zusje het concentratiekamp Bergen-Belsen en belandde daarna in een joods weeshuis. Haar twee jaar geleden gepubliceerde memoires, door NRC-recensente Elsbeth Etty omschreven als “aangrijpend”, eindigde ze als volgt:

“Al die mensen die me hadden verzekerd dat dit de gelegenheid was om vrede te sluiten met mijn verleden, wisten niet waar ze het over hadden. Er is geen vrede. Het blijft oorlog tot mijn dood aan toe.”

Meijer groeide op in de Amsterdamse straat waar Anne Frank naar de Montessorischool ging. Ze zat ook samen met Frank gevangen in Bergen-Belsen. Ze heeft kritiek gekregen op haar claim dat Anne Frank haar en anderen in het kamp vermaakte met het vertellen van sprookjes, zo meldt persbureau AP.

‘Referentie aan Anne Frank relevant’

Etty schreef in de recensie van Leven na Anne Frank dat het van belang is dat Meijer heeft opgeschreven wat zij zich van haar contacten met het beroemde meisje kan herinneren:

“Zij kende de familie Frank voor de deportatie en herinnert zich Anne in Bergen-Belsen te hebben teruggezien. ‘Ze was broodmager en haar stem klonk bijna fluisterend zacht. Met een paardendeken om zich heen zat ze daar en vertelde ons sprookjes. Ze probeerde er ziek als ze toen al was, nog iets leuks van te maken.’

In het geval van Berthe Meijer is de uitdrukkelijke referentie aan Anne Frank relevant, omdat haar boek het verhaal vertelt dat Anne niet meer kon vertellen: wat was er van haar en al die andere slachtoffers geworden als zij de oorlog hadden overleefd?”