Schäuble maant rechters in Karlsruhe tot spoed

Terwijl de Duitse minister van Financiën het Constitutionele Hof gisteren tot spoed maande, zeiden de rechters dat ze meer tijd willen nemen om te beoordelen of de Brusselse afspraken over de redding van de euro niet in strijd zijn met de Duitse grondwet.

„De nervositeit van de markten is zeer groot”, waarschuwde minister Schäuble. Hij zei de rechters niet onder druk te willen zetten, maar vreesde dat veel langer wachten met een uitspraak ernstige gevolgen kan hebben voor „de stabiliteit van de eurozone”. Er mag volgens Schäuble geen twijfel ontstaan aan „de grondwettige mogelijkheid en de bereidheid van Duitsland” om bij te dragen aan het oplossen van de crisis.

De rechters, die gisteren een hoorzitting hielden over onder andere de rechtmatigheid van het permanente noodfonds ESM, waren niet erg onder de indruk. De voorzitter van de rechtbank, Andreas Vosskuhle, zei weliswaar begrip te hebben voor politici die in tijden van crisis ongewone maatregelen moeten nemen, maar „de regels die we onszelf hebben gegeven” zijn er ook voor moeilijke tijden. „Europa stelt eisen aan de democratische rechtsstaat, net zoals de democratische rechtsstaat eisen stelt aan Europa.”

De tegenstanders van de Brusselse maatregelen – politici van links en van rechts, een vereniging van burgers en een groep economen – spraken gisteren de vrees uit dat Duitsland door de Brusselse maatregelen meer soevereiniteit uit handen geeft dat de grondwet toestaat. Het Hof moet dat toetsen voordat bondpresident Joachim Gauck zijn handtekening eronder zet, hoewel een ruime meerderheid van het parlement er al mee heeft ingestemd.

Onduidelijk is of het Hof de zaak als een spoedprocedure behandelt, en voor eind van de maand een uitspraak doet, of als een beluit om meer tijd te nemen en in het najaar een oordeel velt. Het ESM zou oorspronkelijk op 1 juli van start gaan.