Russisch parlement geeft goedkeuring toetreding WTO

Na achttien jaar moeizaam onderhandelen heeft het Russische parlement gisteren ingestemd met toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Daarmee staat Rusland op de drempel om toe te treden tot de mondiale organisatie die de regels opstelt voor het internationale handelsverkeer.

Belangrijke sectoren van de Russische economie, goed voor 1.900 miljard dollar (1.500 miljard euro), zullen door de toetreding toegankelijker worden voor buitenlandse investeerders. Ook moet Rusland zijn importtarieven fors verlagen. Rusland is de negende economie van de wereld. Nederland is een belangrijke handelspartner van Rusland. Het importeert veel olie en petroleumproducenten en exporteert onder meer technologie en landbouwproducten.

Rusland onderhandelde sinds de val van het communisme met de WTO. Maar er bestond lange tijd grote weerstand in Moskou tegen toetreding. Rusland zou zijn importtarieven moeten verlagen, maar daar weinig voor terugkrijgen. Het exporteert vrijwel alleen olie en gas. De importeurs daarvan heffen nauwelijks belastingen. Ook zouden Russische concerns meer concurrentie krijgen.

President Poetin was lang sceptisch over toetreding. Maar na de mondiale economische crisis van 2008 en 2009 intensiveerde hij de onderhandelingen. In december waren alle WTO-leden akkoord met Ruslands toetreding. Georgië, waarmee Rusland in 2008 kort in oorlog was, was lange tijd tegen.

Volgens de WTO zal toetreding juist leiden tot een sterkere economie en lagere consumentenprijzen. Bij beide is Poetin gebaat. De kritiek op hem groeit en sinds december zijn er regelmatig protesten. De Senaat moet het besluit nu nog ratificeren. Dat moet voor eind volgende week gebeuren, anders moet er opnieuw onderhandeld worden over de voorwaarden van toetreding. Waarschijnlijk zal de Senaat instemmen. Maar zeker is dat nog niet – 30 dagen na ratificatie van de Senaat wordt Rusland officieel lid van de WTO. (Reuters)