Romney op de verkeerde plek

Een minder geslaagde campagnedag voor Mitt Romney. Hij onderbrak zijn toernee door de swing states voor een optreden in Texas voor NAACP, de oudste Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten. Geen Romney-publiek, en de Republikein had het er niet gemakkelijk. Hij werd uitgejouwd toen hij zei dat hij Obamacare zou beëindigen. Romney glimlachte, maar ging

Een minder geslaagde campagnedag voor Mitt Romney. Hij onderbrak zijn toernee door de swing states voor een optreden in Texas voor NAACP, de oudste Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten. Geen Romney-publiek, en de Republikein had het er niet gemakkelijk. Hij werd uitgejouwd toen hij zei dat hij Obamacare zou beëindigen. Romney glimlachte, maar ging door met zijn toespraak (hier volledig te bekijken). Uiteindelijk zou de toespraak drie keer door gejoel en gelach onderbroken worden.

Romney was op de verkeerde plek, schreef een Britse verslaggever al voordat de toespraak begonnen was, als een vegetariër op een feestje van een veeboer. Het bereiken van Afro-Amerikaanse kiezers blijft een probleem voor Romney. Uit alle peilingen blijkt dat zij massaal Obama zullen blijven steunen. Voor Romney valt er gewoonweg niets te halen, lijkt het. Hij kan volgens bureau Gallup 5 procent van de zwarte stem halen. Daarin verschilt Romney niet veel van John McCain, die in 2008 met hetzelfde probleem kampte.

McCain trad destijds ook op voor NAACP. Toch werd hij niet uitgejouwd, en Romney wel. Hoe zit dat?

The Washington Post vermoedt dat Romney te weinig subtiel met de gevoeligheden in de zwarte gemeenschap omging. Hij noemde de verkiezing van Obama, vier jaar geleden, ‘historisch’. Maar hij zei ook dat Obama’s beleid weinig goeds had betekend voor de Afro-Amerikanen. Romney zei over zichzelf:

If you want a president who will make things better in the African-American community, you are looking at him. You take a look.

McCain, aldus de analyse van Rachel Weiner in The Washington Post, ‘did not press the point’. Hij was zelfs vleiend voor Obama, die in zwarte kring werd en wordt bewonderd. Romney zag het als een gewone verkiezingstoespraak. Romney zegt dat hij de slechte ontvangst wel verwacht had. Enkele Democraten en Afro-Amerikaanse leiders vermoeden boze opzet van de Republikein.

Dit artikel in The New Republic ziet een diepere tragedie in de toespraak van Romney. Niet voor niets noemde Romney zijn vader, George Romney, die in de jaren zestig streed voor gelijke rechten van zwarte Amerikanen. Romney jr. verloochende volgens The New Republic zijn eigen progressieve daden, zoals zijn zorgwet in Massachusetts.

Instead, he reiterated his intention to repeal said national law, for which he was unsurprisingly booed (an outcome that his campaign surely expected and may even have desired—a Romney adviser said today that the goal of the event was less to win over black voters than to be seen trying).