Renner Cofidis vast om vervoer doping

De Franse politie heeft gisteren in de Tour de France wielrenner Rémy Di Grégorio aangehouden voor verhoor. De coureur van de ploeg Cofidis kreeg onverwacht bezoek van de politie in Bourg-en-Bresse, waar het Franse team de eerste rustdag in de wielerronde doorbracht.

Di Grégorio zou zijn meegenomen naar zijn woonplaats Marseille in het uiterste zuiden van Frankrijk. Daar zouden nog twee mannen zijn aangehouden. Het drietal zou verdacht worden van het vervoeren van dopingproducten.

De operatie werd geleid door agenten van het zogenoemde Centraal Bureau tegen schade aan het milieu en de volksgezondheid. Vervoeren van verboden middelen is strafbaar volgens het Franse recht. De actie zou betrekking hebben op een onderzoek dat vorig jaar werd geopend toen Di Grégorio nog voor de Kazachse ploeg Astana reed.

Cofidis heeft de renner onmiddellijk na zijn arrestatie geschorst, zo maakte de Franse teamleiding gisteren bekend. „De zaak staat op zichzelf en heeft geen gevolgen voor onze deelname aan de Tour de France”, aldus een persverklaring van de sponsor.

Eerder op de dag had Tony Martin de Tour om medische redenen verlaten. De Duitse renner van de Belgische ploeg Omega Pharma-QuickStep was vorige week gevallen en had daarbij zijn pols gebroken. Met een brace om het gewricht reed Martin maandag toch nog een goede tijdrit – de specialist op dit onderdeel eindigde als twaalfde in de race tegen de klok. Martin kreeg ook nog te maken met een lekke band onderweg naar start- en finishplaats Besançon.

De keuze hem gisteren toch naar huis te laten gaan is genomen met het oog op de Olympische Spelen, verklaart ploegarts Helge Riepenhof. „Door verder te rijden heeft hij laten zien over heel veel karakter te beschikkend. Maar het nu beter dat de breuk in alle rust kan helen.”

Volgens de ploegarts heeft Martin door de brace minder bewegingsvrijheid. „Dit is de enige mogelijke beslissing om in Londen te kunnen presteren zonder andere lichaamsdelen als de onderrug en de knieën te overbelasten.”