Ploegleider Van Houwelingen: 'Minder focus op Tour helpt Raboploeg'

De wilerploeg van de Rabobank zou minder moeten focussen op de Tour de France en zich meer moeten richten op kleinere koersen. Dat zei ploegleider Adri van Houwelingen gisteren op de rustdag van de Tour bij Mâcon.

De Tour verloopt voor Rabo weer teleurstellend. Kopmannen Robert Gesink, Bauke Mollema en Steven Kruijswijk zijn hard gevallen en dus kansloos voor een podiumplaats. De renners moeten zich dit jaar meten met de wereldtop, zei ploegdirecteur Harold Knebel begin dit seizoen. „Tot zover hebben we dat niet kunnen waarmaken. Niet in de voorjaarsklassiekers en door de valpartij gaan we onze ambities in de Tour ook niet realiseren.”

Volgens Van Houwelingen heeft de ploeg een te laag budget om wereldtoppers te kunnen contracteren. Van Houwelingen zegt dat hij Knebels doelstelling heeft willen temperen. „Wij hebben geen sprinter die Cavendish kan verslaan, geen tijdrijder die Wiggins kan verslaan.”

Alleen in zware bergritten kunnen zijn renners meestrijden, zegt hij. „Maar wij hebben geen ‘veelwinners’. Winnaarstypes kun je creëren door in finales mee te strijden.” NRC

meer over de Tour: pagina 10&11