Overdaad drugs en melkkarton

De miljonairsdochter Eva Rausing, bij Britten bekend om haar drugsverleden en haar liefdadigheid, is dood gevonden in Londen. Haar echtgenoot is opgepakt.

Eva Rausing (48)
Eva Rausing (48) Foto WireImage

Het wordt in de Britse media al het ‘Belgravia-mysterie’ genoemd, naar de chique Londense wijk waar gisteren het lichaam van de 48-jarige miljonairsdochter Eva Rausing werd gevonden. Haar echtgenoot, de 49-jarige Hans Kristian Rausing, is gearresteerd in verband met haar dood.

Het mysterie begon maandag toen Rausing, kleinzoon van de oprichter van de Zweedse (melk-)verpakkingsfabrikant Tetra Pak, werd opgepakt wegens drugsbezit. „Bij een erop volgende huiszoeking in Cadogan Place SW1 werd een lichaam gevonden”, meldt Scotland Yard. Rausing werd opnieuw gearresteerd, maar nu wegens de „onverklaarbare” dood van zijn echtgenote. De politie doet geen verdere mededelingen, maar Britse media melden dat Eva Rausing is overleden aan een overdosis.

Eva en Hans, die vier kinderen zouden krijgen, ontmoetten elkaar eind jaren 80 in een verslavingskliniek in de VS. Daar was Hans Rausing beland nadat hij zijn studie had afgebroken en tijdens een reis in India met drugs in aanraking was gekomen. Zijn vader was, tot de komst van Russische oligarchen in Londen, een van de rijkste mannen van het Verenigd Koninkrijk; volgens zakenblad Forbes had hij een geschat vermogen van 6,5 miljard pond (8 miljard euro).

Eva, dochter van Pepsi-topman, projectontwikkelaar en multimiljonair Tom Kemeny, worstelde ook met drugs. Hun verslaving werd pas openbaar toen Eva in 2008 cocaïne de Amerikaanse ambassade in Londen probeerde binnen te smokkelen. Bij een huiszoeking in Cadogan Place trof de politie heroïne en pure cocaïne aan ter waarde van 2.000 pond.

Tot die tijd stonden ze vooral bekend wegens hun liefdadigheidswerk, onder andere voor antidrugsorganisaties. Eva Rausing voerde campagne tegen versoepeling van drugswetgeving en doneerde meer dan 600.000 pond aan Mentor UK, dat ex-verslaafden helpt. Ze was samen met Kate, de duchess of Cambridge, beschermvrouwe van liefdadigheidsorganisatie Action on Addiction. Prince Charles noemde Hans „een bijzondere filantroop”.

Na hun arrestatie kregen Eva en Hans Krausing geen celstraf toen ze beloofden af te kicken. Tot ontsteltenis van toenmalig politiecommissaris Ian Blair: „Dit geeft een verkeerd signaal over drugsgebruik en negeert de schade aan de samenleving die het veroorzaakt.” Ook vond hij dat sprake was van klassenjustitie: „Het doet me denken aan een negentiende-eeuws juridisch commentaar: In Engeland heeft iedereen toegang tot de rechter – net als tot het Ritz [hotel].”

Het echtpaar had familiegeld en werkte niet. Volgens de tabloids was Hans meestal overdag thuis en keek hij televisie.