Noorse regering beëindigt oliestaking

Werknemers in de Noorse olie-industrie hadden een verlaging geëist van de pensioengerechtigde leeftijd.

Rotterdam. De Noorse regering heeft maandagnacht op het allerlaatste moment voorkomen dat de oliekraan werd dichtgedraaid. Het conflict over de arbeidsvoorwaarden in de offshore-industrie is naar de rechter verwezen. Na een krachtmeting van ruim twee weken tussen de vakbonden en de werkgevers zijn de werknemers op de productieplatforms in de Noordzee gisteren weer aan het werk gegaan.

De oliemarkten reageerden opgelucht. Speculaties over een mogelijke Noorse productiestop hadden de olieprijs (Brent) de afgelopen dagen weer tot boven de 101 dollar per vat gebracht. Gisteren zakte de prijs op de Aziatische markt weer naar 99 dollar per vat.

Maandag, vlak voor middernacht, maakte de Noorse centrum-linkse regering alsnog gebruik van haar recht om de stakers weer aan het werk te dwingen. De regering heeft gedwongen arbitrage opgelegd. De rechter moet nu uitmaken of de werknemers op de productieplatforms recht hebben om al met 62 jaar met pensioen te gaan. „Ik ben tot dit besluit gekomen om de vitale belangen van Noorwegen te beschermen”, aldus de Noorse minister van Arbeid, Hanne Bjurstrøm.

Een onderbreking van de productie zou de naam van Noorwegen als betrouwbare leverancier op het spel gezet hebben. Noorwegen is met meer dan 2 miljoen vaten per dag de achtste olieleverancier ter wereld. Op het gebied van gasexport is het land de tweede exporteur in de wereld. De olie- en gasindustrie is goed voor 20 procent van de Noorse economie.

Werknemers op de productieplatforms hadden een verlaging geëist van de pensioengerechtigde leeftijd tot 62 jaar wegens de uitzonderlijk zware omstandigheden op zee. Er wordt gewerkt onder vaak gevaarlijke omstandigheden. De pensioenleeftijd ligt voor de arbeiders op de platforms nu nog op 65, terwijl voor de meeste Noren 67 jaar de norm is.

De werkgevers weigerden op die eis in te gaan. De arbeidsvoorwaarden op de platforms gelden als riant. De ongeveer 7000 offshore werknemers verdienen gemiddeld ruim 130.000 euro per jaar en hoeven daarvoor slechts 16 weken te werken.

Door de staking was de afgelopen weken al 13 procent van de olieproductie en 4 procent van de gasproductie stil komen te liggen. De olie-industrie dreigde daarop de kraan afgelopen nacht helemaal dicht te draaien en de regering te dwingen tot ingrijpen. nrc