Nederland zegt vaak 'nee' tegen wetten uit Brussel

Nederland staat in de topvijf van lidstaten in de Europese Unie die zich in Brussel verzetten tegen nieuwe wetgeving.

Rotterdam. Sinds het aantreden van het nu demissionaire kabinet-Rutte keert Nederland zich vaker tegen Europese besluiten. Dat blijkt uit een onderzoek van VoteWatch Europe, een onafhankelijke organisatie in Brussel. VoteWatch documenteerde alle stemmingen in de Raad van Ministers van de afgelopen drie jaar. De organisatie wil het stemgedrag van Europese ministers en Europarlementariërs inzichtelijker maken.

EU-ministers nemen de meeste besluiten bij meerderheid. Het Verenigd Koninkrijk behoort het vaakst tot de minderheid die een besluit niet steunt, gevolgd door Duitsland, Oostenrijk, Denemarken en Nederland. Britse ministers stemden in 10 procent van de gevallen tegen een Europees voorstel, of onthielden zich. Nederlandse ministers deden dit in 4 procent van de gevallen.

Europese ministers zijn over het algemeen uit op consensus. Ook bij onderwerpen waarbij een meerderheid voldoende is, beslissen ze vaak unaniem. Nee-stemmen of onthoudingen zijn dus zeldzaam in de Raad van Ministers.

Nederland gaf geen steun aan twaalf van de 343 besluiten die de Raad sinds juni 2009 nam. Negen van de twaalf keer gebeurde dit nadat in oktober 2010 demissionair premier Mark Rutte (VVD) was aangetreden.

De Nederlandse regering ligt het vaakst dwars bij onderwerpen waarbij geld in het geding is. NRC