NedCarfabriek gaat voor 1 euro naar Eindhovens bedrijf VDL

Mitsubishi Motors verkoopt de NedCarfabriek in Born voor 1 euro aan de Eindhovense VDL Groep. De Japanse autobouwer meldde vanochtend in een persbericht dat er een principe-overeenkomst is gesloten met VDL. Mitsubishi verwacht dat de verkoop in december wordt afgerond. Het Japanse bedrijf neemt een boekverlies van bijna 300 miljoen euro op NedCar.

VDL Groep, een conglomeraat van bedrijven dat is opgebouwd door industrieel Wim van der Leegte, bevestigt dat er een principe-akkoord is. De verkoop van NedCar aan VDL wordt pas definitief bezegeld als VDL en BMW een akkoord hebben over de productie van de Mini.

„Het gaat stapje voor stapje”, aldus VDL-topman Wim van der Leegte tegenover de NOS. VDL wil in de NedCarfabriek Mini's gaan bouwen in opdracht van BMW. De Duitse automaker heeft bevestigd dat het met VDL in gesprek is over de bouw van de populaire Mini. De auto, die sinds 2001 wordt gebouwd door BMW, wordt geproduceerd in het Britse Oxford. Maar vanwege het succes van de Mini zoekt BMW naar uitbreiding van de productiecapaciteit. BMW is van plan een aantal nieuwe modellen van de Mini op de markt te brengen en daarvoor ontbreekt de capaciteit. Die lijkt te zijn gevonden in Born.

Over de details van de overeenkomst wordt volgens VDL echter nog onderhandeld. Vooruitlopend op een contract met BMW werd gisteren bekend dat VDL een sociaal akkoord heeft gesloten met het personeel van NedCar. Volgens de overeenkomst verliezen de medewerkers van NedCar eind dit jaar hun baan. Zij krijgen de garantie van VDL dat ze uiterlijk begin 2015 weer aan het werk kunnen bij NedCar. NedCar-medewerkers zonder baan hebben recht op een WW-uitkering die door VDL wordt aangevuld tot 100 procent van het laatst verdiende loon. VDL verwacht dat een deel van de medewerkers van NedCar al eerder aan het werk kan bij BMW om ervaring op te doen.

Maakindustrie: pagina 21