Meer VN-vredesmilitairen naar Oost-Congo - kritiek op Rwanda

Soldaten zijn lopend onderweg naar Rwindi. Congolese muiters hebben zich dan net teruggetrokken uit de stad Rutshuru, vlakbij de grens met Oeganda en Rwanda. Foto AFP / Michele Sibiloni

De Verenigde Naties gaan meer vredesmilitairen naar steden in de oostelijke Congolese provincie Noord-Kivu sturen. De vredestroepen moeten de strijd gaan aanbinden met rebellenbeweging M23.

Volgens Roger Meece, hoofd van de VN-missie in Congo, wordt samengewerkt met het Congolese leger om grote steden zoals Goma te beschermen. Het Congolese leger heeft zelf te weinig middelen om de orde te bewaren en heeft grote moeite om de rebellenbeweging onder controle te krijgen.

M23-Rebellen steunen generaal Bosco Ntaganda

M23 is een verwijzing naar vredesakkoord van 23 maart 2009. De rebellengroep vindt dat de Congolese regering er niet in geslaagd is de bepalingen uit een vredesakkoord ten uitvoer te brengen.

In dit vredesakkoord was onder meer opgenomen dat de inmiddels opgeheven rebellenbeweging CNDP zou worden opgenomen in de Congolese strijdkrachten. Uiteindelijk bracht die bepaling de Congolese regering in verlegenheid, omdat generaal Bosco Ntaganda (ex-leider van de CNDP) door het Internationaal Strafhof wordt gezocht wegens oorlogsmisdrijven.

De daaropvolgende belofte van de Congolese regering om Ntaganda op te pakken, zette kwaad bloed bij de voormalige leden van de CNDP, die zich daarna hergroepeerden als M23.

‘Onacceptabele situatie dat Rwanda M23 steunt’

Meece hekelde steun van Rwanda aan M23. Dat buurland ontkent deze steun overigens. Meece zei:

“Er is veel informatie die erop wijst dat Rwanda de rebellenbeweging M23 steunt. Het is een onacceptabele situatie waar direct een einde aan gemaakt moet worden.”

Rwanda wil een onafhankelijke staat in Oost-Congo te willen creëren en probeert dit te bereiken door steun te geven aan de M23-rebellen in dat gebied. Ook waarnemers van de VN concludeerden onlangs dat Rwanda M23 steunt. Al decennialang is Oost-Congo een nagenoeg wetteloos gebied waar vele buurlanden allerhande milities steunen in de jacht op de grondstoffen die de aarde er rijk is.

Foto’s van de vluchtelingenstromen in Oost-Congo als gevolg van de aanslagen van M23: