Opinie

Mart Smeets zet je niet achter de geraniums

Een rijpe, volle Bourgogne met gedistingeerde eikenhouttonen.
Een rijpe, volle Bourgogne met gedistingeerde eikenhouttonen.

Ik had me er al mee verzoend dat we Mart Smeets amper nog zullen zien op tv. De Sportzomer van 2012 zou zijn afscheidstournee worden, zo liet de NOS vorig jaar al weten. Daarna zou Smeets nog slechts „incidenteel” presenteren. Hij is 65 en dan gaan we – nu nog – met pensioen in dit land.

Dus nog één zomer de glazen wijn, de cryptische staccato stellingen, de onnavolgbare beklemtoning van overbodige woorden, de dossierkasten vol sportweetjes, het beeld- en avondvullend pochet, de meters stof in dat colbert, de balen stro in vervallen schuren en de boerderijdieren erachter.

Het stemde me droevig.

Want Mart Smeets. Icoon die wat mij betreft in de traditie staat van Mozart, Mulisch, Churchill, Caesar, de oerknal en Shakespeare. Het Higgs-deeltje van de sport in het algemeen en het vrouwenschaatsen in het bijzonder. De man die al het andere in het universum massa geeft. Ik vind dat ik dat best zo mag zeggen.

Die zet je toch niet achter de geraniums.

Ik was dan ook aangenaam verrast toen Smeets onlangs in een interview zei dat hij in gesprek is met een commerciële omroep. Bij mij laaide het vuur van de hoop op. De commerciële omroep! God dank. Want die publieke Sportzomer, dat is toch eigenlijk, als ik dat zo mag zeggen, geen podium meer waarop Mart tot zijn recht komt.

Hij is zijn gesprekspartners stappen vooruit, zij moeten vaak nog aan de kijker verduidelijken waar hij het over heeft. Smeets mag slechts vragen stellen als ‘wie had dit verwacht?’ en ‘dus succes is te koop in de Tour?’ En dan hebben de gasten aan tafel soms ook nog de brutaliteit te zeggen dat het inderdaad om geld gaat in de Tour en dat ze allang verwacht hadden dat Froome en Wiggins zo goed zouden rijden.

Mart moet die hele sportwereld gewoon lekker achter zich laten en hoppa op locatie.

Als Rijdende Rechter, en dan met één blik al die coniferen plat. Als een sinterklaas waar de kinderen het eindelijk weer eens van in hun broek doen. Als voorlezer van het Groot Dictee der Nederlandsche taal. Als James Bond. Als premier. Als het weer! Als presentator van De Wereld Draait Door met Matthijs van Nieuwkerk als tafelheer. Als Jeroen Pauw en dan samen met Eva Jinek Paul Witteman wegblazen. Als Don Draper. Als alle boeren in Boer zoekt vrouw.

Maar waarom bij de wereld stoppen? Waarom niet de ruimte in? Een talkshow vanuit het ISS, met 28.000 kilometer per uur.

Hoe dan ook.

Vandaag komt de biografie van Mart Smeets uit. Wij hier thuis denken dat dat veel te vroeg is. Wij hopen namelijk vurig dat het boek nog lang niet uit is.

Japke-d. Bouma vervangt deze week Hans Beerekamp.